Ряжені з Оренбургу

Редакція встановила імена російських казаків, які повернулись з війни в Україні
30 Вересня 2022

Путін нарешті наважився оголосити мобілізацію, тож тепер російські пабліки переповнені повідомленнями про те, що на фронт нині забирають усіх, до кого можуть дотягнутися. Насправді ж схожий процес відбувався і до офіційного оголошення, і Кремль робив все можливе, щоб загітувати їхати на війну з Україною не лише професійних військових, але й максимальну кількість добровольців. Так тут опинилися і так звані «казаки-добровольці», основними задачами яких в попередні роки були далекі від бойових дій процеси –  наряджання в папахи, блукання містами з нагайками і промивання дитячих мізків псевдоісторичними оповідками.

Про створення казачих загонів у складі Росгвардії почали говорити ще минулоріч, війна ж цей процес, схоже, пришвидшила. Тож, нині відомо про щонайменше чотири загони казаків, яких кинули в Україну «боротись з нацизмом». Один із таких підрозділів – «Єрмак» з Оренбургу. Нещодавно з Харківщини, яку успішно звільнили українські збройні сили, додому повернулася вже п’ята зміна цих добровольців. Оскільки втечу з Харківщини російські пропагандисти назвали «тактичним ходом», то і зустрічали казаків на батьківщині не як втікачів, а як героїв.

Нині на камери вони розповідають про те, що «с мирным населением жили в положительном ключе, оказывали продуктовую помощь, ремонтировали крыши». І, звісно ж, ні слова про братські могили цивільних, катівні чи розгром від ЗСУ.

Втім, ці «геройські» відео вчергове допомогли нам ідентифікувати учасників, які, нагадаємо, можуть бути причетними до воєнних злочинів в Україні.

Окупант із «переулка Горного»

Чоловіка з рубцем на щоці та кепці «Работаем братья» звати Мурзакірєй Кабієв. І ми, найімовірніше, його не ідентифікували б, якби не дружина – 50-річна Куляй (Куляйхан) Кабієва, яка разом з дітьми і онуком прийшла зустрічати свого «героя».

Скріни із відео

Жінка заробляє на продажах БАДів та косметики. І у 2020 році вона опублікувала світлину з чоловіком, який нібито мав проблеми з головними болями та артеріальним тиском, підписавши її:

«Муж скептически относился к продуктам немецкой компании LR, но когда увидел, что это все реально работает и помогает. Увидел, что я, пройдя первоначальный курс, т.е. пила гели, майд мастер, пробаланс, омегу и стала намного лучше себя чувствовать уже не комментировал…».

Мурзакірєй Кабієв рекламує товари своєї дружини

Дружина Кабієва

LR, повна назва якого звучить як LR Health & Beauty GmbH, – це типовий мережевий маркетинг, де за збудовану «піраміду« з таких же продавців обіцяють різноманітні бонуси і подарунки, у нашому випадку – цілий автомобіль. Ним, до речі, вихвалялась одна з доньок Кабієвих Асель (тепер вже Байдавлєтова), яка теж «підсіла» на продаж БАДів. Минулоріч вона написала, що отримала Volkswagen від компанії за 0 рублів.

Виглядає, що бізнес у сім’ї не настільки прибутковий, як вони вихваляються, враховуючи той факт, що голову сім’ї відправили на війну в Україну.

Про Мурзакірєя Кабієва відомо, що йому 51 рік, у 2010 році він балотувався у депутати місцевої ради і в цей час був військовослужбовцем військової частини 93766 в містечку Ясний Оренбурзької області росії.

Донька Асель в соцмережах розповіла, що її мати також була військовою:

«Ясный – маленький городок, пол города военные, пол города работают на асбестовой фабрике. Мои родители были военные. Конечно здесь очень уютно, чисто и хорошо… Заканчивая 3 выпускной курс, я вышла замуж и….. мой муж призывается на военную службу куда??? Правильно в город Ясный». 

Окрім Асель, в Кабієва є син Мурат, а також дві менші доньки: Аміна та Айжана. Виглядає, що любов до «рускава язика» тут прививають силовими методами. Жінка окупанта-казака в Instagram опублікувала відео у кращих традиціях російського гуманізму, де одна донька окунає іншу головою у миску з водою, коли «добра» мати виголошує помилкові правила «языка».

Родина Кабієвих. Фото з Instagram доньки

Завдяки Instagram нам вдалося встановити і точну адресу проживання Кабієвих. Доказ перший – дружина окупанта запостила фото доньок на фоні будинку з табличкою «Переулок Горный, 81» (в Оренбурзі).

Чому ми впевнені, що родина тут мешкає, а не просто на фотосесію забігла? Бо є доказ другий – локальна оренбурзька будівельна фірма, вихваляючись своєю роботою в «Одноклассниках», виставила фото свого дітища – нового фасаду приватного будинку. Так, цього самого, в «Переулке Горном, 81». Під фото будівельники назвали і замовника – Мурзакєрєя Нурлубаєвіча. Саме так і звуть казака-окупанта.

З тих же соцмереж ми знаємо, що Кабієв їздить на улюбленому тепер росіянами автомобілі Lada, який сім’я надбала у лютому минулого року. На ньому ж вже у березні був зловлений на порушенні правил дорожнього руху.

Спалились на одному фото

Другого окупанта також допомогла встановити його теперішня дружина. Надєжда Старкова з міста Орськ Оренбурзької області мала необережність додати нашу журналістку у друзі в Однокласниках. А відтак перетворила свій закритий профіль на доступний для нас. І якраз остання її публікація – світлина з нашим «героєм».

Надєжда Старкова і Євгеній Волжанін ліворуч

Судячи з привітань на її сторінці, вони побралися не так давно, влітку цього року. Її чоловіком став 44-річний Євгеній Волжанін. У соцмережах вказує, що живе в Міждуріченську Кемеровської області, що майже в трьох тисячах кілометрів від Оренбурга.

Фото зі сторінки Надєжди Старкової

Невідомо, коли саме стався переїзд на таку велику відстань. Але у 2015 році він публікував фото із Великого Новгороду,  на фоні місцевого пам’ятника та фрегату Флагман. Він також працював у компанії, яка постачала обладнання для промисловості. А це, в свою чергу, передбачає постійні відрядження по «нєоб’ятной».

Фото зі сторінки Волжаніна, опубліковане у 2015 році

В актуальному профілі він вже позує у камуфляжі зі зброєю. Виглядає, що від попереднього шлюбу в нього є дитина чи діти, оскільки з нього стягували аліменти.

Волгарь з прапором 

На фото Старкової знайшовся ще один окупант – Владімір Зарєзін. На фото його обнімає дружина Людмила.

Подружжя Зарєзіних праворуч

А за кілька годин до нього він розмахував прапором на пропагандистському відео про повернення з України.

Владімір Зарєзін. Скрін з відео

Йому 56 років і народився він у місті Чарджоу, що в Туркменістані – принаймні, так він вказує на своїй старій сторінці у ВКонтакті. Протягом 1986-1988 років він служив в армії у військовій частині 93613, що базувалась у Литві. І вже після цього опинився у місті Бузулук, що в 200 кілометрах від Оренбургу.

Людміла Зарєзіна. Фото: ВКонтакті

Шлюб з Людмилою Зарєзіною – другий для нього. Але зі своєю першою дружиною Розою Сафіною він також жив у Бузулуку. Від першого шлюбу в нього є донька Настя.

До 2012 року Володимир Зарєзін був бузулуцьким підприємцем, а саме засновником фірми «Волгарь», що здавало автомобілі в оренду. Підприємство ліквідували, і виглядає, що більше бізнесом Зарєзін не займався.

Натомість у своїх поглядах він більш постійний – фото, що свідчать про його причетність до казацького руху, на його сторінці у ВКонтакті з’являються ще з 2009 року. На цьому фото він разом із В’ячеславом Войтіним, який тепер є хорунжим та помічником атамана Оренбурзького казачого війська.

В’ячеслав Войтін (ліворуч) та Владімір Зарєзін (праворуч). Фото: ВКонтакті

Цікаво, що ще 10 років тому Зарєзін постійно публікував фотографії з різноманітних застіль чи з родиною.

Владімір Зарезін і перша дружина Роза Сафіна . Фото: Однокласники

Нині, схоже, чоловік переглянув своє ставлення до соцмереж – в його актуальному профілі у ВКонтакті, куди він заходить щодня, лише одна світлина. Відтак, дуже складно встановити, чим конкретно «казак» жив весь цей час

Завдяки відео пропагандистів ми змогли ідентифікувати ще одного «казака» – 48-річного Віктора Чарікова. На його сторінках в соцмережах не знайдете нічого про козацтво: там рибалка, внучка, рецепт огірків та п’янки з друзями. Схоже, він працював охоронцем.

Віктор Чаріков, фото з його сторінки

У нього три сторінки в Instagram (певно, забуває паролі), але на жодній – нічого про участь у війні. Лише у ВКонтакті 17 вересня він розмістив світлину у формі та зі зброєю на фоні наметового містечка.

Віктор Чаріков. Фото з його сторінки

Раніше Чаріков мав дружину Наталію, яка тепер у ВКонтакті вказує прізвище Єрмолєнко. Враховуючи це, а також той факт, що нам вдалося знайти хіба одне спільне фото Віктора і Наталії – на весіллі їхньої доньки, можна припустити, що пара розійшлася.

Це, власне, підтверджується і тим, що все так ж донька Ольга раніше публікувала фото «іншого тата».

Казак з Байконура 

Командира загону оренбурзьких казаків, який розповів пропагандистам про бойовий настрій і виконані задачі, в сюжеті протитрували просто «Владислав».

Нам вдалося з’ясувати, що це 45-річний Владислав Яшкін, який народився у місті Силва, що в Пермському краї росії. Тут він закінчив школу у 1994 році і вступив до нині розформованого Пермського військового авіаційно-технічного училища. Яшкін був одним з останніх випускників.

Владислав Яшкін. Скрін з відео

Відразу після училища його відправили служити в авіаполк космодрома Байконур. Тут його кар’єра добре розвивались, і у 2000 році він почав службу у спеціальній військовій частині 74828, що була сформована для експлуатації радіотелеметричного комплексу «Сатурн-МС» – радарної системи, що забезпечує запуск ракет.

Владислав Яшкін. Фото: ВКонтакті

Його останнє фото у формі, яке він запостив на своїй сторінці у ВКонтакті, свідчить, що службу у військово-космічних силах росії він завершив у званні майора. І, здається, ідеями казачества захопився ще під час служби на Байконурі. Про це свідчать пости його друзів звідти – також активних прихильників казачества.

Владислав Яшкін з дружиною Єлєною Дєміною. Фото: Однокласники

Кілька років тому він переїхав жити до Оренбурга, звідки родом його дружина Єлєна Дєміна. І якийсь час сумував разом з дружиною за Байконуром. Але в новому місті швидко став учасником казачих активностей разом з сином Іллею.

Він також демонструє в своїх соцмережах і себе у формі казака, і неабиякі знання у геополітиці та наслідках санкцій щодо росії.

«Истинно гейропейцы не понимают, что делают!!! Ладно бы у нас ничего не было! И они санкциями запрещали Нам покупать у них, что бы у Нас Всё остановилось! Так нет, себе в ногу стреляют и у себя останавливают, т. к. купить у Нас не могут! Сами себе запретили! Горе от ума однако!!!» – пише він.

Через кілька днів після повернення з України він запостив на своїй сторінці результати тесту про мобілізацію.А його дружина Єлена Деміна прокоментувала, що «еще один раз я не выдержу» і запостила на своїй сторінці осінню фотосесію з чоловіком.

 

Автор цієї статті є учасником програми Interlink Academy Fellowship, що фінансується урядом Німеччини

Загарбники з Шервудського лісу