«Герой» Воробєй: що відомо про командира роти батальйону «Сомалі»

30 Вересня 2022

Об’єкт пропагандистських репортажів із позивним Воробей у травні отримав орден героя від терористичної організації ДНР.  За версією терористів, Роман Воробйов (таким є справжнє ім’я колаборанта) «воюет с 2014 года … не раз проявлял геройские качества. При сражении за Мариуполь лично уничтожил 10 единиц бронетехники противника, один минометный расчет, 50 боевиков нацбатальонов Украины, пять зенитных установок».

Роман Воробйов. Скрін з відео

 Як «лічно» Воробйов зміг знищити таку кількість солдатів та техніки, звісно, ніхто не повідомляє. Однак цікавим є тут класичний наратив про знищення «бойовиків нацбатальйонів». Ще у квітні Воробйову вручали Гєоргіївський крєст і при врученні на його формі були помітні нацистські нашивки.

Роман Воробйов ліворуч. Скрін з відео

На відео із вручення помітні два патчі: «тотенкопф» і «валькнут». «Totenkopf» або «мертва голова» — символ неонацистів, який використовувався 3-ю танковою дивізією СС Вермахту. Друга нашивка — з руною Валькнут — скандинавським символом пов’язаним із богом Одіном. Цей символ має кілька значень, але також використовується неонацистами. Однак нацистська символіка схоже не бентежить ні ватажка терористичної ДНР, ні командиру полку «Сомалі», який розповідав, що у Маріуполі його полк «занимаемся очисткой Мариуполя от фашистских гадов».

Фотографії зі вручення стали доволі відомими у мережі, а тому Сємьону Пєгову  (автору каналу «War gonzo», який знімав про Воробйова репортажі – ред.) довелось шукати пояснення чому Воробйов не нацист. Ну і нашивки, звісно, виявились начебто полку Азов.

— У тебя есть история смешная и скандальная. Как ты ходил не в своей форме, а в «азовской», у тебя оказались шевроны убитых, что это было?

— Все еще храню некоторые, выкинул много после этих вбросов. У нас многие парни так делали.

Однак це не пояснює чому у Воробйова вже кілька років є татуювання із скандинавськими рунами, які дуже популярні у неонацистів, а російські ультраправі, які беруть участь у війні, малюють їх на гранатах.

Роману Воробйову  26 років. За освітою він кухар-кондитер, але навряд чи застосовував освіту на практиці – з 18 років він є бойовиком самопроголошеної ДНР. Зараз обіймає посаду командира роти у батальйоні «Сомалі» та має звання старшого лейтенанта. Приєднався до військ колаборантів у вересні 2014 року. За його словами, хотів піти воювати ще раніше, але Гіві (тодішній командир батальйону, військовий злочинець ліквідований у 2017 р.) не прийняв його, оскільки на той час він не досяг повноліття. Але вже через півроку його призначили командиром взводу.

Батальйон «Сомалі» до повномасштабного вторгнення брав участь у боях під Іловайськом та у Донецькому аеропорту. Після 24 лютого штурмували Маріуполь, а згодом Авдіївку. Там Воробйова вдруге поранили, але він виписався із госпіталю у травні. Однак, лише за добу перебування на фронті отримав чергове поранення.

Ми знайшли дві його сторінки у соцмережах: у Instagram та ВКонтакті, хоча  більше його фотографій можна знайти у профілі його дівчини Альбіни Філатової. Разом вони їздять відпочивати до окупованого Криму.

Профіль Воробйова у Instagram закритий, але сторінка у ВКонтакті із нікнеймом Roman Vara рясніє українофобськими публікаціями. Крім того, завдяки його профілю вдається з’ясувати й втрати у бойовиків. Роман постив кілька некрологів. Зокрема, вдалось встановити ліквідацію Ігоря Галактіонова, курсанта Донецького військового ліцею та Романа Стоцького.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.