«Семья сепаров-колорадов»: замкомбата батальйону «Сомалі» та його мати

28 Вересня 2022

Впродовж кількох останніх місяців героями низки пропагандистських сюжетів на російських каналах стали бойовики батальйону «Сомалі» самопроголошеної ДНР. А  заступника командира батальйону з позивним Зять випустили в ефір на  федеральному «Пєрвом каналє». Його угруповування знімали під Маріуполем, біля Авдіївки, Пісок та на невідомому полігоні, де «сомалійці» тренували мобілізованих новобранців.

Андрєй Ніколюк з позивним Зять

Зараз батальйон  «Сомалі» офіційно називається «Отдельный гвардейский мотострелковый штурмовой батальон «Сомали» имени  Міхаіла Толстих. На честь бойовика Гіві – Толстих його справжнє ім’я.

Під позивним Зять переховується 29-річний Андрєй Ігорєвіч Ніколюк із міста Іловайськ. Воює він проти України з 2014 року, брав участь у боях під  Іловайськом і вже на той час, у свої 20 років, обіймав посаду старшого лейтенанта у групі тодішнього командиру батальйону «Сомалі» – бойовика Гіві, ліквідованого у 2017 році. Ніколюк був наближеним до свого колишнього командира — на сторінці його друзів та у соцмережах часто зустрічаються їхні спільні фото. Крім того, він виступав у 2020 році на церемонії з встановлення пам’ятника бойовику.

Бойовик Гіві другий зліва у верхньому ряду, Андрєй Ніколюк перший справа у верхньому ряду

До 2015 року Ніколюк не приховував своєї діяльності – на його сторінці ВКонтакті можна знайти фото у формі, зі зброєю та іншими колаборантами. Але, ймовірно, після потрапляння до реєстру «Миротворця»Ніколюк приховує інформацію про своє життя. Він не користується соцмережами і не має активних акаунтів.

Але готовий давати коментарі для сюжетів. Про війну Зять розповідає, що це «лучшая работа в мире». У квітні його батальйон займався штурмом Маріуполя. У той час Ніколюк вивісив прапор свого батальйону над будівлею головного управління поліції у Маріуполі. У травні батальйон вже воював під Авдіївкою.

Також замкомбат відвідав навчання мобілізованих на полігоні та давав «цінні»настанови новобранцям. Наприклад, що «оружие стволом вверх носят только долб**бы» або як правильно стріляти із автомата: «когда будете стрелять не надо дергаться как писюн нах** с утра телепать».

Інструктаж заступника командира батальйону вразив навіть росіян, для яких знімали репортаж, тому Зятя розкритикували у коментарях. На це він випустив окреме звернення:

«Почитал ваши комментарии, уважаемые дамы прошу перед вами глубокого прощения, извините за мой лексикон. А милым, в кавычках мужчинам, сообщаю, что буду рад услышать вас лично в Донецке. Я вас поставлю в строй и все объясню.  Русская армия без мата, как солдат без автомата».

Мама Зятя 

Невідомо, чому Зять має саме такий позивний — станом на 2015 він був неодружений, а також будь-яка інформація про його подальше особисте життя невідома. Натомість його матір Студєннікова Тетьяна Павлівна більш відкрита для світу. В її соціальних мережах багато фото у військовій формі та зі зброєю.

Вона пишається сином-колаборантом: «Семья сепаров-колорадов»,  — підписала фото із сином Татьяна на своїй сторінці у Facebook. А для акаунту ВКонтакті взяла собі собі псевдо Татьяна Комендант.

Татяна Студєннікова. Фото: ВКонтакті

Студєннікова відзначилась антиукраїнською діяльністю вже з 2014 року – була комендантом табору для біженців у Харцизьку з серпня 2014 по вересень 2016 року, а також відправляла їх у росію. Вона є  секретарем Іловайського відділу Комуністичної партії ДНР та особисто відновлювала пам’ятник Леніну у своєму місті.

«Первое время нас кормило подразделение Беркут, взяли над нами шефство, потом республика»,  — розповідала Татьяна у одному із інтерв’ю.

Татьяна Студєннікова. Скрін з відео

Вона, так само як і син, полюбляє бути у об’єктиві камер, зокрема, ще у 2019 році коментувала для пропагандистського каналу «Звєзда» події в Іловайську. Згідно з її трактування, ЗСУ змушували мирних жителів вмикати мобільні телефони, щоб їх відстежувати та бомбити великі скупчення цивільних людей.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.