СБУ затримала мешканку Калуша за замовні проросійські пости

31 Травня 2022

Фото умовне, джерело: roman.net.ua

Служба безпеки України затримала мешканку Калуша за проросійські публікації в соцмережах. Вона публікувала пости, у яких виправдовувала вторгнення росії, закликала українців здатись, а також поширювала фейки. Про це повідомило управління СБУ у Івано-Франківській області.

Одразу після 24 лютого жінка писала, що причиною агресії стала політика «русофобії, ксенофобії і відвертого фашизму», яку проводила Україна.

Також вона постила брехливу інформацію. Зокрема про те, що евакуаційні автомобілі нібито розстрілювали самі українці, полк «Азов» займався мародерством у Маріуполі, а будинки у мирних містах розстрілює тероборона. А тому агітаторка з Калуша стверджувала, що російська агресія – провина українців та закликала здатись росіянам.

Кіберфахівці встановили, що жінка писала ці тексти на замовлення і отримувала за це гроші з рф.

Окремо, управління СБУ у Івано-Франківській області зазначає, що коли жінка зрозуміла, що швидкої окупації не буде, вона змінила риторику і поредагувала пости. Але історія редагування збереглась. Лінгвістична експертиза довела, що у постах було виправдовування збройної агресії російської федерації проти України.

Саме за цією статтею їй вручили підозру. Їй загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з ймовірною конфіскацією майна. Зараз жінка арештована та перебуває у слідчому ізоляторі.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.