Оновлені дані: за програмою «Прихисток» у Львівській області виплатять 9,2 млн грн

24 Травня 2022

За програмою «Прихисток» у Львівській області виплатять 9,17 млн грн за підсумками квітня. Про це повідомив заступник директора паливно-енергетичного комплексу та ЖКГ Львівської ОВА Петро Назар. Це більше, ніж попереднього місяця у 49 разів.

Раніше ми зазначали, що попередня «оперативна» сума виплати за квітень буде 4,26 млн грн, що вдвічі менше. Однак до 20 травня громади ще могли подавати заявки на відшкодування, а тому, як пояснили у ЛОВА, суму скорегували.

Нагадаємо, урядова програма «Прихисток» відшкодовує комунальні платежі домовласникам, які безоплатно розміщують внутрішньо переміщених осіб. Зараз це 450 грн за одну особу на місяць.

У квітні програмою скористалось в кілька десятків разів більше домовласників, ніж у березні. Для порівняння, виплати за березень становили лише 189 тис. грн проти теперішніх 9,17 млн грн.

Крім того, збільшилась і кількість переселенців, які за програмою «Прихисток» знайшли дім на Львівщині. Станом на 1 квітня таких було лише 2,3 тисяч осіб, а на кінець місяця внутрішніх переселенців за програмою вже 28,5 тисяч.

Про «Прихисток»

Платформу «Прихисток» розробили 25 лютого ‒ за добу після початку повномасштабної війни. Спершу це був волонтерський проєкт для пошуку житла переселенцям. А у квітні платформа стала державним веб-ресурсом. За даними Мінрегіону, станом на кінець квітня, програма допомогла знайти житло 170 тисячам людей, що змушені були полишити своє житло.

Про програму компенсації

На початку травня Кабмін вніс деякі зміни до програми, зокрема розширив перелік осіб, які можуть отримати компенсацію. Раніше це могли бути лише домовласники. Тепер відшкодування можуть отримати орендарі житла державної та комунальної власності, спадкоємці та представники власників на підставі довіреності.

Крім того, заяву на відшкодування можна подати в електронній формі. Але наголошують, що компенсацію можуть отримати лише ті, хто не має боргів за оплату комунальних послуг.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.