Важливі новини Львова та області за 6 травня

06 Травня 2022
  • Управління Служби безпеки України у Львівській області оприлюднило деталі щодо затримання екс-чиновника ЛОДА Романа Матиса та головного редактора сайту Mind.ua Євгена Шпитка, яких звинувачують у розкраданні гуманітарної допомоги та благодійних коштів. Нагадаємо, 4 травня їх було затримано у результаті операції правоохоронців під час продажу партії військового спорядження, зокрема касок та бронежилетів, на суму 550 тис. грн. За версією СБУ, Роман Матис та Євген Шпитко заробляли гроші на продажі гуманітарної допомоги та спорядження, яке призначалося для військових. Крім того, вони нібито розкрадали гроші, які благодійники жертвували на їхній фонд для потреб армії. Гроші надходили на рахунок ГО, а далі їх виводили через банківські відділення та термінали. Роман Матис є власником і директором консалтингового агентства «Міжнародний інвестиційний офіс». У 2016 – 2020 роках він очолював управління інвестиційної політики Львівської ОДА. Євген Шпитко є головним редактором та видавцем сайту Mind.ua.
  • Низка львівських громадських організацій звернулися до голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького з проханням підписати розпорядження про вилучення автомобілів у п’яних водіїв на користь ЗСУ. Такі заходи щодо нетверезих водіїв вже діють у шести областях. У відкритому зверненні зазначається, що, незважаючи на війну, чимало водіїв їздять за кермом у нетверезому стані. Так, з 24 лютого патрульні Львівщини склали 492 протоколи на п’яних водіїв за ст. 130 КУпАП. За цей час з вини п’яних водіїв в області сталася 31 ДТП, в якій одна людина загинула, ще троє були травмовані. Розпорядження про вилучення автомобілів у п’яних водіїв вже діють у шести областях – Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Рівненській та Тернопільській. За даними активістів, на Рівненщині з початку березня вже вилучили понад 200 автомобілів. Натомість, як раніше пояснював Максим Козицький в інтерв’ю ZAXID.NET, він вважає такі розпорядження незаконними. З його слів, ЛОВА лише погоджує запити військових частин на вилучення майна з арештмайданчиків.
  • Роздрібні мережі АЗС 6 травня підняли ціни на бензин й дизельне пальне. Про це повідомляє профільне видання enkorr з посиланням на Консалтингову групу «А-95». Так, на WOG і ОККО бензин марок «А-95» і «А-95+» подорожчав на 1,64-1,72 коп./л, до 37,69-39,57 грн/л. Дизельне пальне у цих мережах здорожчало на 1,97 грн/л, до 42,63 грн/л. На стільки ж здорожчало пальне в консолідованій мережі «Привату». Також підвищили ціни такі мережі як AMIC, Shell, «БРСМ-Нафта», UPG, «Автотранс» та інші. Нагадаємо, Міністерство економіки України 5 травня оприлюднило нові граничні ціни на пальне. Зокрема, ціна на бензин «звичайних» марок на АЗС не повинна перевищувати 37,69 грн/л, на ДП — 42,63 грн/л. Преміальні марки пального можуть реалізовуватись з 5%-вою надбавкою: бензин «А-95» – за 39,57 грн/л, дизпальне – за 44,76 грн/л.
  • Благодійна організація CORE, засновником якої є американський режисер та актор Шон Пенн, передала на залізничний вокзал Львова партію гуманітарної допомоги. Це вже третя партія вантажу з моменту його візиту на Львівщину. Завдяки фінансовій підтримці організації CORE та допомозі громадської ініціативи «Допоможемо разом» вдалось закупити продукти довготривалого зберігання, одноразовий посуд, воду, чай та каву, а також медикаменти. Загальна вартість гуманітарного вантажу складає близько 70 тисяч гривень. Нагадаємо, зараз на головному залізничному вокзалі допомагають усім людям, котрі евакуйовуються на Львівщину. Є спеціально облаштовані намети, в яких можна перепочити, поїсти, отримати інформацію про місця для поселення тощо. Харчування на вокзалі забезпечують волонтери, місцеві ресторації та міжнародні організації, такі як World Central Kitchen. Відтепер гуманітарну допомогу отримали й від CORE.
  • Свірзький замок відкриває туристичний сезон. Екскурсії у мистецькому центрі «Замок Свірж» вже відбуваються у тестовому режимі, а офіційне відкриття туристичного сезону заплановане на 15 травня. Зараз екскурсії відбуватимуться щовихідних з 10:00 до 17:00 за попередньою реєстрацією. Вартість  – 100 грн з особи, для студентів і пенсіонерів – 50, діти до 12 років в супроводі батьків – безкоштовно. Безоплатний вхід передбачений також для захисників України, членів спілки архітекторів, осіб з інвалідністю та мешканців села Свірж, за наявності посвідчення особи. Свірзький замок –унікальна фортифікаційна пам’ятка ХV-XVI ст. сьогодні перебуває у користуванні Національної спілки архітекторів України.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.