Забудовники запропонували на викуп для переселенців понад 1600 квартир у 85 будинках

02 Травня 2022

Фото ілюстративне. Головний залізничний вокзал у Львові. Фото: Олена Високолян/ Наші гроші. Львів

Львівська обласна військова адміністрація отримала від забудовників пропозиції щодо викупу для вимушених переселенців понад 1600 квартир, які розміщені у 85 будинках. Про це «Наші гроші. Львів» повідомили в департаменті економічної політики.

Передбачається, що це житло не передаватимуть у власність вимушеним переселенцям, вони користуватимуться ним тимчасово. Що робитимуть із нерухомістю після закінчення війни – ще невідомо. Наразі середня запропонована ціна забудовниками (а це вся Львівська область) становить приблизно 600 доларів/кв. м. Ціни залежать і від місця розташування, і від стану квартир.

Лише в п’ятницю, 29 квітня, уряд прийняв постанову про деякі заходи з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Нею передбачається зокрема і порядок викупу житла для тимчасового проживання переселенців.

Так, вартість придбання 1 квадратного метра загальної площі житла (з урахуванням всіх обов’язкових платежів, що сплачуються покупцем при придбанні житла) не повинна перевищувати граничну вартість. Цей показник – це опосередкована вартість спорудження житла за регіонами України, яку визначає Мінрегіон.

Згідно з наказом Мінгеріону від 17 лютого цього року, для Львівщини він становить 15960 грн за кв. м з ПДВ. Втім постанова вказує, що ця гранична вартість для обласних центрів, міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб та населених пунктів, які розташовані в районах, прилеглих до меж міст-обласних центрів може бути збільшена в 1,75 раза, а для інших населених пунктів — у 1,5 раза. Тобто гранична ціна, наприклад, для Львова може зрости до 27930 грн/кв. м.

Ймовірно, опосередкована вартість спорудження житла, яку визначає Мінрегіон, ще може зазнати змін, оскільки її розраховували ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну. Таким чином, і гранична ціна ще може зрости.

Наразі в департаменті економічної політики ще не знають, яку суму коштів з держбюджету виділять на придбання житла на Львівщині, а тому не ясно, скільки кватир вдасться придбати. Щодо виділення коштів з обласного бюджету поки що не йдеться, бо на це немає ресурсів.

Станом на 2 травня, на Львівщині з усіх областей, де не ведуть бойові дії, перебуває найбільше вимушено переміщених осіб – майже 224 тис.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.