У квітні Львівська митниця оформила понад 5 тисяч авто «без мита»

02 Травня 2022

Фото ілюстративне. Джерело: auto.ria

З моменту запровадження безмитного ввезення автомобілів через прикордонні  пункти пропуску Львівської області ввезли понад 5 тисяч автомобілів. Про це повідомили у Львівській регіональній митниці в коментарі «Нашим грошам. Львів». Таку кількість автомобілів оформили за період від 6 по 28 квітня 2022 року.

У прес-службі митниці також повідомили, що в середньому за день розмитнюють 300-400 автомобілів. Дані про найдорожчі або найпопулярніші автомобілі у відомстві не збирають.

Разом з тим у митниці не підтвердили заяву заступника міністра інфраструктури Мустафи Найєма про те, що з 25 квітня розмитнити автомобіль для власних потреб можна буде лише на деяких пунктах прописку. Нагадаємо, як повідомляв Наєм, обмежений перелік пунктів пропуску створено для того, щоб волонтерські та гуманітарні вантажі не простоювали у чергах. Наразі у митниці немає таких наказів, а відповідні рішення зараз «на рівні розмов», тому розмитнення відбувається на всіх пунктах пропуску.

Голова Інституту дослідження авторинку Станіслав Бучацький більш відвертий в оцінках заяви заступника міністра інфраструктури і називає її «пшиком в соцмережі». Він наголошує, що на даний час відсутні будь-які нормативні документи, які розмежували б приватні та волонтерські потоки.

«Митники не мають права відмовити в оформленні, бо закон зараз такий, що людина має право прибути в будь-який пункт пропуску. Тому це обмежилось лише словами в соцмережі», ‒ пояснює Бучацький.

Авто і черги

За даними Інституту дослідження авторинку,  у квітні 2022 року, після початку дії «нульового розмитнення», в Україну завезли 30 тисяч автомобілів. Ця цифра не є аномально великою і фактично відповідає ринковим реаліям останніх років – 40-50 тис. автомобілів щомісяця.

А щодо черг на пунктах пропуску, то вони справді не характерні для останніх років і їхня наявність експерт авторинку пояснює не надмірним попитом і змінами в законодавстві, а тим, що це фактично єдиний шлях.

«Черги формуються тому що в нас немає портів і доставки авіарейсами, – пояснює Бучацький. – Зараз в нас перебудовуються всі логістичні зв’язки. Крім того, у нас кордон ‒ це завжди проблема черг. І рік, і два роки тому були черги. Але зараз всі думають, що чергу створили люди, які купили машини, але це маніпуляція».

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.