Одинадцять роботодавців отримали компенсації за працевлаштування переселенців

27 Квітня 2022

Фото: ЛМР

Львівська обласна військова адміністрація повідомила, що роботодавці Львівщини отримали 110,5 тис. грн компенсації за працевлаштування вимушено переселених осіб.

Станом на 27 квітня до Львівського обласного центру зайнятості надійшли документи від 17 фірм, які дали роботу вимушено переселеним особам. Загалом це 25 людей. Виплати отримали вже 11 компаній, у яких працює 17 людей.

Подавались за компенсацією виробничі компанії, заклади роздрібної торгівлі, охорони здоров’я, фірми у сфері сільського господарства та будівництва. За словами директорка Львівського обласного центру зайнятості Василя Барилюка, на таку ініціативу уряд виділив 200 млн грн.

Як працює програма компенсації?

21 березня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль оголосив, що уряд розпочинає програму працевлаштування всіх переселенців. Для цього держава починає виплати тим роботодавцям, які беруть на роботу переселенців з постраждалих регіонів.

Працедавці, які влаштують переселенців на роботу, отримають компенсацію у 6500 грн на місяць. Програма діє впродовж воєнного стану та 30 днів після. Однак компенсацію виплачують лише впродовж двох місяців.

Щоб її отримати, потрібно відповідати кільком умовам. Компанія має бути платником єдиного страхового внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, подати податкову звітність за четвертий квартал 2021 року або річну звітність за минулий рік. А зарплата робітника має бути не меншою за мінімальну.

Також 6 квітня уряд вніс до постанови зміни. За ними програма поширюється лише на переселенців, які офіційно зареєстровані як внутрішньо переміщені особи (ВПО). А також не поширюється на бюджетні організації та фонди соціального страхування.

Додатково:

Львівська міська рада повідомляє, що з 28 квітня у місті почне роботу мобільна група фахівців з працевлаштування. Вона виїздитиме у місця, де живуть вимушено переміщені особи, щоб консультувати про можливості працевлаштування в місті. Таку ініціативу створили, оскільки серед переселенців є багато жінок із дітьми і не всі мають можливість приїхати у центр внутрішньо переміщених осіб. Центр, який розташований на вул. Князя Романа, продовжує працювати. З часу його відкриття 19 березня було більше 3 тисяч звернень від переселенців.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.