Важливі події Львова та області за 21 березня

21 Березня 2022

фото: Роман Балук

  • Сьогодні Львівська обласна військова адміністрація отримала першу супутникову тарілку Starlink компанії SpaceX Ілона Маска. Відтак, завдяки доступу до супутникового інтернету, на Львівщині ним будуть забезпечені низка об’єктів критичної інфраструктури. Starlink – це глобальна супутникова система, яку запустила компанія SpaceX для забезпечення високошвидкісним супутниковим доступом в інтернет у місцях, де він недоступний. Термінали Starlink виглядають як домашні супутникові телевізійні тарілки та можуть забезпечити швидкий інтернет, який забезпечується за допомогою підключення до супутників на низькій навколоземній орбіті. Для користування, потрібно увімкнути тарілку і вона автоматично підключиться до найближчого супутника Starlink, яких у небі понад 2000. Потім супутник зв’язується з найближчою наземною станцією або шлюзом, що забезпечує інтернет.
  • Фізичні особи підприємці знову можуть сплачувати податки у застосунку «Дія». Про це повідомило міністерство цифрової трансформації у Telegram. Нагадаємо, від початку російського вторгнення до України служби нацбезпеки відключили усі державні реєстри, щоб захистити дані українців. На сьогодні відновлено роботу комплексу реєстрів, що дотичні до податкових послуг. Тепер ФОПи 1–3 групи без найманих працівників на спрощеній системі оподаткування знову можуть сплатити податки у «Діі». Для того, щоб це зробити, необхідно перейти в меню «Послуги» у застосунку, вибрати «Сплата податків та зборів», обрати податок та період, за який сплачуєте, натиснути «Сплатити».
  • Для внутрішньопереміщених осіб у Львові запрацював розмовний клуб «Говоримо українською». Започаткував його міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» у партнерстві з департаментом освіти та науки ЛОВА. До клубу запрошують усіх охочих віком від 17 років. Участь у клубі безкоштовна, зустрічі відбуватимуться двічі на тиждень на платформі ZOOM. Організатори запевняють, що «невимушене спілкування на цікаві для учасників теми допоможуть легко подолати мовний бар’єр. Для реєстрації потрібно заповнити форму за покликанням: https://bit.ly/3KZM7g7 Детальнішу інформацію можна дізнатися на сайті: https://miok.lviv.ua/?p=20748 та за тел.: 096 690 43 01.
  • Уряд платитиме частини зарплат вимушеним переселенцям. Роботодавці отримуватимуть від держави 6500 грн за кожного працевлаштованого біженця. Про це повідомив 21 березня, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.  Роботодавці, які беруть на роботу переселенців з постраждалих регіонів, будуть отримувати 6500 грн за кожного працевлаштованого. Окрім того, Шмигаль анонсував виплати по 2000 грн всім переселенцям, що переїхали у більш безпечні регіони України. За кожну дитину біженці отримуватимуть по 3000 грн.
  • У Львові запрацювала мобільна кухня для вимушено переміщених українців. Ініціатором є Офіс із ліквідації наслідків катастроф та надзвичайних ситуацій Міністерства внутрішніх справ Туреччини. Готуватимуть команда турецьких кухарів. За словами голови міської евакуаційної комісії Євгена Бойка, мобільна кухня має спроможність готувати впродовж дня їжу для близько 10 тисяч людей. Сьогодні вона працювала біля Львівського національного університету ветеринарної медицини. Передбачається, що надалі їжу готуватимуть у різних локаціях міста поблизу центрів, де проживають вимушено переміщені українці.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.