«WWF International» та інші міжнародні екологічні НУО ігнорують війну в Україні

07 Березня 2022

Фото з сайту www.worldwildlife.org

Окремі міжнародні неурядові організації ігнорують питання війни в Україні. Так, одна з найбільших та найбільш впізнаваних екологічних НУО «WWF International» майже ніяк не коментувала російське вторгнення, хоча чимало національних офісів WWF в різних країнах висловили підтримку Україні. Про це пише Єгор Гриник із «Української природоохоронної групи».

У невеликій публічній заяві WWF International заявив, що «гуманітарна криза в Україні та регіоні загострюється щоденно. Ми підтримуємо наших колег, усіх, кого зачепили (бойові дії) та всіх, хто сподівається на мирне врегулювання».

Однак WWF International не тільки не підтримали заклики громадянського суспільства про заборону імпорту усіх видів російської та білоруської деревини та товарів з неї, а й намагалися ввести цензуру в національних офісах, які підтримували такі заклики.

«WWF-Україна була однією з перших організацій, яка підписалася під зверненням про заборону імпорту російської та білоруської деревини. Однак буквально за кілька днів я отримав лист від міжнародного керівництва WWF (не будемо називати імен) з проханням прибрати підпис WWF-Україна. У листі йшлося про те, що «підтримка цього листа не була узгоджена», – пише Єгор Гриник.

Крім того, деякі інші великі екологічні НУО, на кшталт Birdlife International, вирішили залишатися «поза політикою», тоді як інші, на кшталт The Nature Conservancy, взагалі мовчать.

«Можна було б подумати, що позиція таких НУО, як WWF International, має сенс – нібито війна не має відношення до довкілля. Але це дуже поверхнево. Вторгнення Росії в Україну буде катастрофічним для всього світу. Якщо, звісно, воно не припиниться прямо зараз. Нинішні часи є надзвичайними для всіх. Вони потребують надзвичайної реакції. Але ознак того, що WWF International є лідером цього процесу, поки немає», – говорить біолог. 

На місцевому рівні, за його словами, війна призводитиме до екологічних катастроф: знищення заповідних територій, масштабні пожежі у дикій природі, які нікому буде гасити, можливі напади на атомні станції та пов’язану з ними інфраструктуру, викиди забруднюючих речовин і так далі.

Міжнародні екологічні організації мають суттєвий вплив на уряди та компанії Заходу, особливо WWF. Вони можуть впливати на системи сертифікації, такі як FSC Forest Stewardship Council (WWF International є її членом) або MSC (Marine Stewardship Council). Вони також можуть впливати на міжнародні компанії, які часто є їхніми партнерами. Їхнє втручання може підтримати обмеження на експорт з Росії, таким чином роблячи російську економіку занадто слабкою для підтримки бойових дій.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.