Хто воює проти України: кадирівська піхота

Ми ідентифікували і зібрали інформацію про низку кавказців, винних у військових злочинах на території нашої країни
04 Березня 2022

У війні проти України беруть участь елітні військові підрозділи Чеченської республіки РФ. Ми ідентифікували і зібрали інформацію про низку кавказців, винних у військових злочинах на території нашої країни. Жоден загарбник не має уникнути покарання.

Адам Делімханов

1 березня російський мільярдер, депутат та член безпекового комітету Держдуми РФ і, за даними медіа, двоюрідний брат президента Чечні Рамзана Кадирова Адам Делімханов опублікував на своїй сторінці в Instagram відео чеченського ударного угруповання, що за планами Кремля, після захоплення Києва, мало зачистити столицю та вбити президента України Володимира Зеленського. Угруповання увійшло на нашу територію у складі колони з понад 250 одиниць техніки та близько 1,5 тисячі бійців Чеченської республіки.

Адам Делімханов і Рамзан Кадиров. Фото з Instagram Делімханова

На перших кадрах Делімханов разом із чеченською військовою елітою перед її виїздом. Наразі достеменно не відомо, чи воював депутат Держдуми на території Україні або просто проводжав колег та на його Instagram-сторінці серед свіжих фото є світлина з задимленим УАЗом на фоні.

Сайді Лорсанкаєв, Магомед Тушаєв, Адам Делімханов, Анзор Бісаєв. Стоп-кадр з відео

Ми ідентифікували кістяк особового складу ударного чеченського угруповання, яке Збройні Сили України розгромили 26 лютого на підступах до Києва, поблизу Гостомеля.

Магомед Тушаєв

Командир 141-го спеціального моторизованого полку «Сєвєр» військ Національної гвардії РФ. 23 лютого Тушаєв відсвяткував 34-ий день народження, а вже за три дні його та ще 70-ть спецпризначенців з чеченського угруповання українське військо ліквідувало одним ударом Байрактара.

Рамзан Кадиров, Магомед Тушаєв. Фото з Instagram Тушаєва

Білоруська опозиціонерка Ганна Красуліна розповіла, що трупи знищених окупантів вивезли до Білорусі, зокрема, ними переповнені морги міста Мозир:

«У Мозирі забиті всі морги, більшість з них – етнічні чеченці, дано вказівку на тривале зберігання тіл, щоб у Чечні не дізналися про реальні втрати збройних сил РФ».

Міноборони України підтвердило знищення Тушаєва та попри це керівництво Чечні переконує, що він та його поплічники живіші за живих.

До слова, востаннє командир Сєвєра з’являвся на своїй Instagram-сторінці два тижні тому.

Анзор Бісаєв

Командир мобільного загону спеціального призначення (ОМОН) «Ахмат-Грозний» Управління Росгвардії по Чеченській республіці. Ймовірно, ЗСУ знищили Бісаєва разом з Тушаєвим та у Чечні переконують, що це фейк, аби доказати живість парочки загарбників президент республіки Рамзан Кадиров поговорив з абонентом на ім’я «Анзор» телефоном.

Анзор Бісаєв. Фото з його Instagram

Останню публікацію на своїй сторінці в Instagram Бісаєв зробив два тижні тому. Остання фотографія, на якій його позначено, викладена у мережу вчора. Вочевидь, селфі зроблене в Україні, на ньому Бісаєв позує з іншим чеченським військовим Зайнді Зінгієвим.

Сайді Лорсанкаєв

Командир групи швидкого реагування, заступник командира спеціального загону швидкого реагування (СОБР) «Ахмат» Управління Росгвардії по Чеченській республіці. Минулого року Лорсанкаєв і Бісаєв отримали вищу відзнаку спецпризначенців – крапові берети.

Сайді Лорсанкаєв, Рамзан Кадиров. Фото з Instagram Лорсанкаєва

Зверху: Тушаєв, Бісаєв. Лорсанкаєв,Тушаєв. Фото з Instagram Тушаєва

Дата останньої публікації на Instagram-сторінці Лорсанкаєва – 18 лютого. Останній медіафайл, де його позначено, завантажено 1 березня, у ньому фото і відео, зроблені під час руху колони окупантів на Київ.

Зайнді Зінгієв

31 рік. Офіцер спеціального загону швидкого реагування (СОБР) «Ахмат» Управління Росгвардії по Чеченській республіці. Зінгієв – інструктор зі стрільби Російського університету спецназу, його називають «найшвидша рука Північного Кавказу». 2017-го він був у складі команди спецпризначенців, що представляла Чеченську республіку на військових змаганнях у столиці Йорданії.

Рамзан Кадиров, Зайнді Зінгієв. Фото з Instagram Зінгієва

Останню публікацію на своїй сторінці в Instagram Зінгієв зробив чотири тижні тому. Останнє фото, на якому його позначено, виклав у мережу старший брат Зінгієва Зубайр. На світлині Зайнді Зінгієв позує разом із Анзором Бісаєвим.

Ізнаур Мусаєв

Офіцер спеціального загону швидкого реагування (СОБР) «Ахмат» Управління Росгвардії по Чеченській республіці.

«Я буквально за руку вів його життям. Це – навчання, спорт, робота, створення сім’ї,розказує про Мусаєва президент Чечні Рамзан Кадиров. – Ізнаур мені став як брат, надійний товариш і однодумець».

Адам Делімханов, Ізнаур Мусаєв. Фото з Instagram Мусаєва

Мусаєв учасник чеченського походу на Київ, який наші воїни спинили у Гостомелі. Останній пост на Instagram-сторінці Мусаєва датований 1-им лютим.

Нурід Епієв

19 березня 1988 року народження. Помічник керівника із взаємодії зі ЗМІ Російського університету спецназу. Епієв має сторінки у Facebook, ВКонтакте24.РФ, Instagram. У соцмережах він багато і регулярно постить. Остання публікація Епієва датована 26 лютим, фото зроблено в Україні, на одній з машин чеченської колони.


Нурід Епієв. Фото з його Instagram

Арсен Сакказов

Офіцер спеціального загону швидкого реагування (СОБР) «Ахмат» Управління Росгвардії по Чеченській республіці. Арсен – старший інструктор Російського університету спецназу.

Арсен Сакказов праворуч. Фото з Instagram

Через два дні після Арсена воювати в Україну поїхав його молодший брат Лом-Алі Сакказов.

Лом-Алі Сакказов. Фото з Instagram Арсена

Лом-Алі – розвідник роти 249-го окремого моторизованого батальйону «Юг». Батько братів Алік Сакказова каже: «Це величезна милість Господа, що ми маємо синів, які захищають наш народ і релігію. Вони повернуться додому, виконавши свій обов’язок». 

Арсен Сакказов востаннє постив у своєму Instagram сім тижнів тому, останній медіафайл, на якому його позначено, у складі чеченської колони в Україні. Лом-Алі має закритий акаунт.

Двоюрідний брат Сакказових Рамін – начальник департаменту фінансів мерії міста Грозний, – взяв участь у флешмобі #МыРезерв, що шириться соцмережами після визнання Кадировим втрат на Україні. Флешмоб має на меті підтримати участь чеченських військових у «спецоперації» РФ.

Хусейн Халідович Межидов

Командир 249-го окремого спеціального моторизованого батальйону «Юг» 46-ої окремої бригади оперативного призначення Північно-Кавказького округу військ національної гвардії РФ. Межидов був у складі чеченської колони, знищеної ЗСУ.

Рамзан Кадиров і Хусейн Межидов. Фото з Instagram

26 лютого командир Юга встановив прапор РФ на КПП військової частини №3018 Національної гвардії України. «Рамзане Ахматовичу, коли ми зайшли сюди вчора вночі, нас три рази атакували, але ми відбили атаку»,звітував він президентові Чечні Кадирову.

Хусейн Межидов. Стоп кадр з відео

За інформацією центру «Миротворець», того ж дня Межидова було ліквідовано. Останній пост на своїй Instagram-сторінці він зробив два тижні тому.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.