Месенджери без інтернету: що робити, якщо зникне мобільний зв’язок та інтернет

24 Лютого 2022

Фото ілюстративне

Ваш смартфон може створити сітку зв’язку без мобільного зв’язку та інтернету. Повідомлення можна передавати у спеціальних месенджерах через mesh-мережу. Телефони з установленими месенджерами вишукують інші такі ж телефони. Чи то через спільні точки доступу Wi-Fi (навіть без інтернету), чи то через Bluetooth, який може сягати 100 метрів. Саме через такий зв’язок можна передати повідомлення далі адресату.

Радіус дії таких месенджерів – близько 100 метрів і залежить від можливих перешкод, оскільки найчастіше їхню роботу забезпечує Bluetooth. Однак повідомлення можна передати й далі, якщо ними користується більша кількість людей. Тоді вони утворюють коміркову мережу – ваше повідомлення може «перестрибнути» через кілька пристроїв і досягти одержувача, який перебуває далеко від вас.

Bridgefy (доступний для Android та iOS (але з iOS бувають збої в роботі).

Для реєстрації в мережі треба хоч раз запуститись з доступним інтернетом. Тому краще зробити це завчасно. Для того, щоб створити контакт, треба бути на невеликій відстані один від одного.

  1. Щоб розпочати спілкування, вам потрібно завантажити застосунок та увімкнути Bluetooth на вашому телефоні.
  2. Виберіть псевдонім. Нікнейми тут не є унікальними, тому кілька користувачів можуть мати однакове ім’я.
  3. Щоб розпочати приватний чат, перейдіть на вкладку Broadcast. Натисніть на іконку праворуч вгорі – там ви побачите, хто зі списку контактів знаходиться поблизу і використовує Bridgefy. Виберіть контакт та надішліть повідомлення.

Briarplay (працює лише для Android)

Якщо ви не використовуєте Google Play, його можна встановити через F-Droid або пряме завантаження. У застосунку немає централізованого серверу. Коли мережа працює, синхронізація відбувається через Tor, якщо інтернету немає – обмін повідомленнями можливий через Bluetooth або Wi-Fi.

Щоб розпочати користування застосунком, введіть своє ім’я та встановіть пароль. Якщо ви забудете його або на деякий час видалите Briar, відновити доступ до вашого облікового запису буде неможливо.

Як сконтактуватись і додати контакт на відстані: У цьому разі вам буде доступне посилання briar://…  – його потрібно скопіювати та надіслати тому, кого ви хочете додати.

Якщо аналогічне посилання отримали ви, вставте його в текстове поле нижче, натисніть “Продовжити” і виберіть псевдонім для нового контакту.

Додати контакт поблизу: відсканувати QR-код з екрану іншої людини. Це гарантує, що ніхто інший не зможе видати себе за вас чи навпаки.

Телефон як рація

За допомогою певних застосунків телефон можна використовувати як рацію. Врахуйте, що у цьому разі ваше спілкування не буде приватним. Його зможе прослухати будь-хто, якщо випадково чи навмисно потрапить на ту саму частоту. Перевага у тому, що ви можете бути на зв’язку одночасно з усіма учасниками діалогу.

Щоб ви могли зв’язатися з кимось із ваших родичів або друзів, вам потрібно заздалегідь обговорити, на якій частоті ви спілкуватиметеся.

Voxer Walkie Talkie

Один з найпопулярніших додатків, які дозволять телефону виконувати функцію рації. Її засновник намагався скоординувати підкріплення та порятунок від медичної бригади в середині перестрілки в Афганістані. Він шукав спосіб спілкуватися з усіма сторонами одночасно, але державні рації не мали такої функціональності.

Walkie Talkie

  1. Переконайтеся, що мікрофон цього застосунку увімкнено.
  2. Виберіть приватний режим, зарезервуйте за собою потрібну частоту та починайте спілкування, клацнувши на символ “Пуск”.

Застосунок доступний для користувачів Android та iOS.

Two Way: Walkie Talkie

  1. Завантажте застосунок та клацніть на символ у верхньому лівому куті. Там ви зможете налаштувати канал та поділитися його номером із друзями.
  2. Щоб розпочати розмову, натисніть та утримуйте кнопку “Talk”. Коли вона стане зеленою, можете говорити. Ваш співрозмовник має діяти аналогічно.

Програма доступна для користувачів Android та iOS.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.