Суд закрив справу про можливу розтрату коштів під час ремонту подвір’я музичної академії

22 Лютого 2022

Головний корпус ЛНМА ім. М. Лисенка, що на вулиці Нижанківського, 5 Фото: zaxid.net

Галицький районний суд міста Львова дозволив закрити кримінальне провадження проти директора ТОВ «КВМ Люкс» Володимира Кремінця та інженера з технічного нагляду Володимира Антоніва. Чоловіків підозрювали у розтраті 252 тис. грн на реставрації подвір’я музичної академії імені Лисенка. Суд погодився, що слідчі не вклалися у строки розслідування і вчасно їх не продовжили.

Останній раз строк досудового розслідування продовжували до 28 березня 2021 року, а обвинувальний акт направили до суду 13 травня 2021 року, тобто вже після закінчення строку розслідування. Тобто обвинувальний акт направили до суду поза межами визначеного строку, із порушенням норм законодавства. А тому кримінальне провадження підлягає закриттю.

Ухвала суду про закриття наразі не набрала законної сили, оскільки Львівська обласна прокуратура подала апеляційну скаргу.

Деталі підозри

Підозрюваним інкримінували за ч. 4 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення).

Справа в тому, що в жовтні 2019 року за результатами торгів Львівська національна музична академія імені М. В. Лисенка уклала угоду з фірмою «КВМ Люкс» на 3,77 млн грн.  Згідно з нею, до кінця 2022 року підрядник мав здійснити ремонтно-реставраційні роботи фасадів внутрішнього подвір’я на вул. Нижанківського, 5 у Львові. Технічний нагляд за виконанням робіт на об’єкті довірили інженеру Володимиру Антоніву.

В ухвалі написано, що директор фірми «КВМ Люкс» та відповідальний за ведення технічного нагляду, готували й подавали замовнику підроблені акти виконаних робіт із завищеними витратами. Підряднику начебто вдалося «заробити» на виді та якості матеріалів, завищуючи їхню вартість. Це стосувалося виконання робіт з листової оцинкованої сталі, які не відповідали проєкту. Таким чином це призвело до збитків на 252 тис. грн.

Реставрація подвір’я музичної академії імені Лисенка — це частина ремонтних робіт, які почали реалізовувати до 175-річчя установи. Музична академія також уклала договір на ремонт головного корпусу, вартість – майже 19,5 млн грн. За результатами відкритих торгів роботи також виконувало ТОВ «КВМ Люкс».

ТОВ «КВМ Люкс» зареєстроване 2016 року у Пустомитівському районі. Директор та бенефіціар підприємства — Володимир Кремінець. За останні два роки фірма майже не отримувала державних замовлень, лише підписала декілька угод з КП «Пустомитиводоканал» загалом на 603 тис. грн.