Підозрюваний ексдиректор Грибовицького сміттєзвалища сплатив майже 250 тис. грн застави

10 Лютого 2022

Затримання Віталія Пугача, 1 лютого 2022 року. Фото: Прес-служба СБУ

Колишній директор ЛКП «Збиранка» Віталій Пугач сплатив 248 тис. грн застави та вийшов з-під варти 8 лютого 2022 року. Про це «Наші гроші. Львів» повідомили в прес-службі Львівської обласної прокуратури.

Такий запобіжний захід експосадовцю, якого підозрюють в причетності до розтрати коштів на реконструкції полігону Грибовицького сміттєзвалища, обрав слідчий суддя Галицького районного суду Львова Олег Юрків.

Нагадаємо, підозру Пугачу оголосили 1 лютого 2022 року. Йому інкримінують злочин за ч. 5 ст. 191 ККУ, де йдеться про привласнення майна через зловживання службовим становищем. Слідчі СБУ заявляють про викриття схеми розкрадання 5,49 млн грн на реконструкції Грибовицького сміттєзвалища у 2018 році. А самого колишнього керівника підозрюють у розтраті 740 тис. грн. Йдеться про договір, укладений в травні 2018 року між комунальним підприємством та київською фірмою «Будівельна компанія «Сучасні будівельні рішення» на 22 млн грн. Технічний нагляд за об’єктом був покладений на фірму «Техексеперт-Захід».

За угодою підрядник до кінця 2018 року мав здійснити роботи з реконструкції сміттєзвалища та ліквідації наслідків екологічної катастрофи. Даний проєкт розробляв «Інститут гірничо-хімічної промисловості» спільно з французькою компанією Egis. Після реконструкції сміттєзвалища мали здійснювати рекультивацію. Проте, як з’ясували слідчі, в жовтні 2018 року, не маючи актів виконаних робіт, замовник сплатив 740 тис. грн на рахунки компаній-«прокладок», а роботи виконані не були.

До того ж, як описано в ухвалі, слідчі отримали від ЛМР документи по виконаних роботах з реконструкції сміттєзвалища, але там не було дати, лише печатки фірми.

Екс-директор «Збиранки» не вперше фігурує в кримінальному провадженні. Ще у 2019 році його запідозрили у вимаганні 4,7 млн «відкату» від постачальника вапна фірми «Гал Партс», за визнання її переможцем тендеру. Як з’ясували тоді «Наші гроші. Львів», товар замовили з переплатою у кілька разів. Тоді ж колишнього посадовця спіймали  під час отримання 400 тис грн. У вересні 2019 року до суду надійшов обвинувальний акт, справу досі розглядають,  найближче засідання очікується 3 березня 2022 року.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.