Мінкульт програв ще один суд щодо ресторану юристів Козловського

17 Грудня 2021

Ресторан «Kilinski» в Стрийському парку (грудень 2021 року, фото користувача Віталія з Google фото)

Міністерство культури та інформаційної політики програло апеляцію в справі про заборону будівництва в Стрийському парку. Йдеться про ресторан юристів бізнесмена Григорія Козловського.

Джерело: постанова, оприлюднена 15 грудня.

Судді: Руслан Кухтей, Світлана Шевчук, Тетяна Шинкар.

Конфлікт щодо закладу почався ще 2019 року, два роки тому. Замість теперішнього ресторану на вул. Уласа Самчука, 16 у Львові був старий виставковий павільйон. Забудовники мали реконструювати його під свій заклад, однак натомість знищили будівлю.

Зруйнована будівля виставкового павільйону з висоти (2019 рік, скріншот зі сюжету Zaxid.net)

Восени того ж року Міністерство культури зобов’язало припинити на ділянці будь-які будівельні роботи. Територія розташована в межах історичного ареалу, тому на неї потрібні спеціальні дозволи.

Однак генеральний підрядник будівництва ПП «Промтехімпекс» подав до суду, і суддя Зіновій Гавдик у першій інстанції скасував цей припис. Він зазначив, що генпідрядник будівництва не може виконати вимоги Мінкульту. Такий обов’язок має замовник, в цьому випадку – ТОВ «Львів-Енергія», яке отримало містобудівні умови та обмеження на ресторан.

Кінцевими бенефіціарами фірми є Олексій Різник та Юрій Ломага. Вони – депутати Львівської міської ради від «ЄС», адвокати бізнесмена, депутата Львівської облради Григорія Козловського. Що їх об’єднує – дивіться у нашому відео «Посіпаки Козловського. Радянська мозаїка на захисті базару та суди депутатів проти міста».

Програвши в першій інстанції, Міністерство культури подало апеляційну скаргу. У міністерстві вважали, що аргументи судді Зіновія Гавдика є помилковими. Адже, на їхню думку, припис винесли підприємству «Промтехімпекс» як виконавцю робіт, щоб запобігти руйнуванню культурної спадщини історичного ареалу Львова.

Однак Восьмий апеляційний адміністративний суд все-таки не підтримав скарги Мінкульту. Судді погодилися з висновками першої інстанції. Окрім того, вони мали претензії до того, як в міністерстві ухвалили припис про зупинення будівництва. Судді зауважили, що службовці оглянули будівлю лише на фотографіях та перевірили бази даних, але, наприклад, не були на самій ділянці будівництва.

Заклад в Стрийському парку

Зробити ресторан в старому павільйоні фірмі «Львів-Енергія» дозволили ще в липні 2018 року. Тоді колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський запевнив, що в цьому проєкті не буде ані підйому даху, ані добудови − лише реконструкція в межах стін.

Тим паче міська рада передала компанії ділянку в користування без права будівництва, огородження та зміни цільового призначення. Територія ресторану належить до природно-заповідного призначення, оскільки Стрийський парк − пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Незважаючи на це все, наступного року забудовники знищили частину будівлі. Місто вимагало її відновити, натомість юристи Козловського оскаржили і приписи, і штрафи від будівельних інспекторів.

А вже у серпні цього року тут відкрили заклад «Kilinski», який спеціалізується на французькій кухні.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.