Родині Брезіцьких вдалось довести законність будівельних робіт в кафе біля ринку «Добробут»

19 Жовтня 2021

Ремонт кафе на площі Кн. Осмомисла, 35 . Фото: Андрій Москаленко

Восьмий апеляційний адміністративний суд підтвердив законність будівельних робіт в кафе на площі Кн. Ярослава Осмомисла, 3а у Львові, що належить родині Брезіцьких. Суд залишив чинним рішення попередньої інстанції, де було доведено, що  роботи, які  проводило ТОВ «Перлина Львів-1», були необхідними для відновлення приміщення після пожежі. А приписи та штрафи Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у місті Львові (ДАБІ) були незаконними.

Судова тяганина довкола цього об’єкту біля ринку «Добробут» триває вже понад рік. Ще у жовтні минулого року представники Львівської міської ради заявили, що виявили на площі Кн. Осмомисла, 3а будівництво без дозволів на місці колишнього кафе. Тоді в мерії стверджували, що площа кафе-бару була незаконно збільшена майже в три рази до 863 кв. м і роботи незаконні. Мерія подала позов щодо дій державної реєстраторки.

Натомість у висновку експерта, який аналізував рівень пошкоджень після пожежі, вже фігурує площа 863 кв. м. Згідно з висновком будівельно-технічної експертизи, «для придатності об`єкта до експлуатації необхідно відновити 72,52% необхідних конструктивних елементів і видів робіт». Експертиза проводилась «на об`єкті нерухомого майна загальною площею 862,7 кв. м».

При цьому експерт наголошує, що роботи, які потрібно було провести для відновлення приміщення, не потребують документів, що дають право на їх виконання.

Експертний висновок підтримала і колегія суддів, які вважають, що власник нерухомого майна мав право виконувати будівельні роботи для його відновлення після пожежі, що здійснюється без документів, що дають право на виконання будівельних робіт. А тому відхилили апеляційну скаргу ДАБІ.

Дана постанова набирає законної сили з дати її прийняття, але може бути оскаржена у касаційному порядку.

ТОВ «Перлина Львів-1» належить у рівних долях Володимиру Стасишину і Галині Брезіцькій, матері екс-кандидата на посаду міського голови Назарія Брезіцького.