Виконком вдруге не дозволив родині Брезіцьких будувати в центрі міста

03 Вересня 2021

Недобуд родини Брезіцьких. Фото: Наші гроші. Львів

Виконавчий комітет Львівської міської ради вдруге відклав розгляд містобудівних умов та обмежень для будівництва кафе-бару на площі Князя Ярослава Осмомисла, 3 – пл. пл. Звенигородській, 4. Це будівництво веде ПП «Перлина Львова», до якого дотична родина громадського активіста та кандидата на посаду мера Львова Назарія Брезіцького.

Перенести питання ще на тиждень запропонував міський голова Львова Андрій Садовий. Він розповів, що за адресою будівництва зареєстровані компанії, замішані в махінаціях (насправді це різні адреси). Редакція «Наші гроші. Львів» з’ясувала, що йдеться про ТОВ «Перлина Львів-1», яке без дозвільних документів почало будівництва кафе-бару на площі Ярослава Осмомисла, 3А. Ця компанія у рівних долях належить Володимиру Стасишину і Галині Брезіцькій, матері Назарія Брезіцького.

Відтак Андрій Садовий доручив дослідити цю історію «до останньої коми», ще раз виїхати на місце майбутнього будівництва та зустрітись з мешканцями сусідніх будинків.

Про будівництво

Згідно із містобудівним розрахунком, родина Брезіцьких планує збудувати нежитлове приміщення для кафе-бару висотою 17 метрів − три поверхи та мансарду. Будівля загальною площею 525 м2 з обох боків прилягає до сусідніх будинків. Тут запланували забудувати 87% земельної ділянки, жодних місць для паркування авто не передбачили.

Оскільки будівля розташована в історичному ареалі міста, головний архітектор Львова Антон Коломєйцев зазначив, що фірма має відповідний висновок управління охорони історичного середовища. Однак, як виявили «Наші гроші. Львів», у висновку вказана інша висота будівлі – 14,7 метрів замість 17, вказаних в проєкті містобудівних умов та обмежень.

Проєкт кафе-бару на площі Ярослава Осмомисла, 3. Візуалізація забудовника

Земельну ділянку майбутнього кафе-бару фірма «Перлина Львова» отримала в оренду ще 2005 року терміном на 10 років. У 2011 році компанія отримала дозвіл на будівельні роботи, але з 2015 року не могла продовжити термін оренди. Питання не розглядали через конфлікт з місцевими мешканцями, які виступили проти будівництва. Оренду продовжили лише 2019 року. На той час на ділянці вже був недобудований триповерховий будинок, а сусіди погодилися на завершення його будівництва.

Перша невдала спроба

Перший раз затвердження містобудівних умов та обмежень фірмі «Перлина Львова» виконком розглянув наприкінці серпня. Тоді питання перенесли через низку зауважень. Наприклад, незадоволеним майбутнім будівництвом був голова комісії архітектури, містобудування та розвитку територій міськради Олексій Різник. Він, зокрема, заявив, що будівництво ведеться на території зони ЮНЕСКО, а в документах відсутнє відповідне погодження на будівництво.

Водночас сам проєкт захищала очільниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець, «за» також виступив секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак. А громадськість, яку представляв мешканець Юрій Ольхович, як виявилося, вже не проти будівництва, якщо фасад будинку не буде затуляти їхні вікна.

Про забудовника

Приватне підприємство «Перлина Львова» зареєстроване у селі Зимна Вода, але раніше було прописане на площі Ярослава Осломисла, 3. На сьогодні власником компанії є Володимир Синорацький замість Ганни Котюк. На території будови також зареєстрована фірма із схожою назвою ТОВ «Перлина Львова», яка належить матері Назарія Брезіцького ‒ Галині Брезіцькій та Борису Котюку. Останній зареєстрований з Ганною Котюк за однією адресою.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.