Екс-податківець «розіграв» 440 тис. грн на меблі для бібліотеки зі своїм працівником

13 Серпня 2021

Фото умовне, джерело: chytomo.com

Радехівська міська рада на Львівщині уклала договір із приватним підприємцем Сергієм Дриганюком, на закупівлю бібліотечних меблів. Сергій Дриганюк отримає замовлення на 440 тис. грн, позмагавшись із пов’язаним підприємцем Іваном Оліярчуком.

За договором, замовили книжкові стійки та шафи, а також письмові столи, дивани для відвідувачів та дитячі крісла. Переможець тендеру до кінця серпня постачатиме меблі у 14 сільських бібліотек району.

Ознаки пов’язаності

Крім Сергія Дриганюка змагався на торгах лише Іван Оліярчук. Останній зареєстрований приватним підприємцем лише у квітні 2021 року і до цього часу жодного разу не брав участь у тендерах. Пропозиція Оліярчука була на 54 тис. грн дешевшою, але тендерний комітет відхилив учасника ‒ підприємець не надав низку необхідних документів.

Під час аукціону обидва підприємці не знижували вартість пропозицій. А також зробили однакові помилки, використовували однакове оформлення та шрифти до документів, які замовник вимагав в довільній формі. Окрім цього, Дриганюк та Оліярчук у інформації про учасника або ціновій пропозиції підприємці вказали, що це документи для першого лоту, хоча закупівля не ділилась на лоти.

У метаданих документів обох підприємців є однакові назви та автор. Назва документів  ‒ «ФОП Смага Марія Василівна», а автор – «Baik Bohdana Ihorivna». Підприємиця з таким же іменем – Марія Смага бере участь у тендерах і зареєстрована у селі Чишки під Львовом, у одному будинку із переможцем Сергієм Дриганюком, а в довідках вони вказують однакову адресу: м. Львів, вул. Зубрицького, 5.

Відкрийте у новому вікні, щоб роздитись ближче

У розмові і Дриганюк, і Оліярчук не змогли пояснити, чому в них однакові вихідні дані. Так, останній сказав, що документи готує самостійно і допомагає хіба дружина-юристка. Він також сказав, що нікого із перелічених людей не знає.

Із документів Сергія Дриганюка на інших тендерах ми дізналися, що насправді його конкурент Іван Оліярчук був (чи й досі є) його працівником.

Про постачальника

Приватний підприємець Сергій Дриганюк раніше працював начальником відділу якості аудиту управління аудиту у Львівській ДФС. У 2018 році подав декларацію про звільнення.

З початку 2020 року отримав 108 держзамовлень на 3,6 млн грн, усі з яких на меблі.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.