Прокуратура в апеляції не скасувала мирову угоду про ринки для Козловського

10 Серпня 2021

Григорій Козловський. Фото ФК «Рух»

Західний апеляційний господарський суд не задовольнив апеляційну скаргу Львівської обласної прокуратури на мирову угоду між Львівською міською радою і ТОВ «Дари Львівщини» стосовно ринків «Підзамче» та «Винниківський».

Джерело: постанова суду, оприлюднена 9 серпня 2021 року.

Нагадаємо, що 3 червня 2021 року госпсуд затвердив мирову угоду, згідно з якою міськрада визнає право власності на два ринки Львова за цією компанією та право постійного користування землею під ними. Взамін місто отримає лише 18,53 млн грн.

Львівська обласна прокуратура подала апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. На її думку, затверджуючи мирову угоду, суд не звернув увагу на те, що визнання права власності на комунальне майно за ТОВ «Дари Львівщини» відбулося з порушенням порядку, способу та процедури приватизації.

Крім того, передача земельних ділянок відбулося без проведення відповідних земельних торгів та безкоштовно. А розмір компенсації вартості цілісних майнових комплексів двох ринків є невірним, оскільки визначений з розрахунку розміру орендної плати, а не для продажу.

Натомість судді Наталія Кравчук і Олександр Мирутенко не погодилися із цими аргументами, ставши на бік міськради та «Дари Львівщини», і не задовольнили скаргу прокуратури.

Окрема думка судді Оксани Скрипчук

Одна із суддей, які розглядали апеляційну скаргу, не погодилась із висновками колег. Так, на думку судді Оксани Скрипчук, жодного нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень), за даними наявних актів при реорганізації міського підприємства, у власність ТОВ «Дари Львівщини» не передавалось. А все майно ця компанія орендувала в міста.

«Отже, слід вважати що спірні приміщення станом на момент подання прокуратурою позовної зави та на момент прийняття оспорюваної ухвали перебували в орендному користуванні ТОВ «Дари Львівщини». Матеріалами справи не підтверджено, що спірні будівлі і споруди вибували з комунальної власності у встановленому законом порядку», – написано в окремій думці судді.

Передісторія

Майно двох ринків «Підзамче» та «Винниківський», яке Львівська міськрада здавала в оренду, перестало бути комунальним у 2019 року. Це сталось після придбання ТОВ «Дари Львівщини», яке орендувало майно ринків, Софією Максимець, донькою депутата Львівської облради (а раніше міськради) від «Європейської солідарності» Григорія Козловського. Державні реєстратори переписали комунальне майно на ТОВ «Дари Львівщини».

Потім ця компанія передала майно в іпотеку «Галицький шлях» і «Винниківський шлях». Ці компанії контролює Григорій Козловський, депутат Львівської обласної ради від ЄС (24 травня офіційним власником «Винниківський шлях» стала дружина депутата Юлія Козловська) та адвокат Козловського Олексій Різник, який є депутатом Львівської міськради від ЄС.  Цікаво, що здійснюючи оборудку з іпотекою, компанія сама передавала майно під 24 млн грн.

Після того, як управління комунальної власності Львівської міської ради виявило нові записи в реєстрі нерухомості, то звернулося із скаргою до Офісу протидії рейдерству при Мін’юсті. Із другої спроби вона була задоволена частково – скасували рішення реєстраторок про те, що ринки є у приватній власності. «Дари Львівщини» в судовому порядку успішно оскаржило це рішення.

Козловський виходить на ринок