«!Фест» хоче збудувати 6-поверхівку біля колишньої президентської резиденції з порушенням генплану

06 Липня 2021

На пленарне засідання сесії Львівської міськради 8 липня винесли проєкт ухвали «Про затвердження детального плану території у районі вул. Героїв Майдану, вул. М. Глінки», яким пропонується розміщення житлового будинку із вбудованими торгово-офісними приміщеннями на розі вулиць Глінки та Героїв Майдану.

Зображення майбутнього будівництва із проєкту ДТП

Місце будівництва. Зображення Google Maps

Йдеться про будівництво поруч із колишньою президентською резиденцією на вул. Глінки, 12, яку «Холдинг емоцій «!Фест» викупив за 20,25 млн грн, позмагавшись із пов’язаним учасником. Власне, «!Фест» є і платником розроблення даного ДПТ, і власником сусідньої ділянки площею 0,037 га, де хоче збудувати багатоквартирний будинок.

Проєкт детального плану у травні повторно розглянули члени містобудівної ради через корегування червоних ліній. Його підтримали 14 членів ради, один – утримався і ще один був проти.

Будівництво в історичному ареалі

У центральному Галицькому районі, який включає проєктовану територію, відсутнє зонування, відтак детальним планом для майбутнього місця будівництва хочуть встановити зону Ж-2 – малоповерхову квартирну житлову забудову. Для такої зони в основному дозволені чотирьохповерхівки, однак допускаються й багатоквартирні житлові будинки до 6 поверхів включно.

Водночас чинний генеральний план Львова визначає ділянку як територію, де можна будувати максимум чотири поверхи. Відтак, детальний план території, у разі затвердження, суперечитиме генплану. Крім того, до зони Ж-2 хочуть віднести й територію, де стоїть колишня президентська резиденція, і яка зараз генпланом визначена місцем громадських центрів, комплексів та об’єктів.

Під час громадських слухань щодо проєкту ДТП мешканці вулиць Героїв Майдану та Глінки звертались із пропозиціями обмежити будівництво 3-4 поверхами, як це встановлено генпланом. На що тодішній головний архітектор міста Львова Юліан Чаплінський відповів, що «генеральний план визначає стратегічний напрямок розвитку території міста», а детальний план уточнює його положення, а також визначає поверховість.

У детальному плані території також вказано, що при його розробці враховували історико-містобудівне обґрунтування від 2015 року. Але цей вид документації не дійсний з 2019 року. Львів досі не затвердив межі історичного ареалу та історико-архітектурний опорний план, що эчастиною містобудівної документації та визначає межі та режими використання історичного ареалу.

***

Бенефіціарними власниками ТОВ «Холдинг емоцій «!Фест» є Юрій Назарук, Андрій Худо і Дмитро Герасімов.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.