Внесення змін до зонінгу у районі Під Голоском коштуватиме майже 840 тис. грн

30 Червня 2021

Скрін із Youtube-каналу екс-головного архітектора Львова Юліана Чаплінського про цей район

Управління архітектури та урбаністики Львівської міськради 22 червня підписало договір на розроблення проєкту внесення змін до затвердженої містобудівної документації. Мова йде про зміну зонування у районі житлового району Під Голоском, що в Шевченківському районі Львова.

Саме із районом Під Голоском пов’язана найбільша кількість будівельних скандалів у місті – від самочинного будівництва до погодження виконкомом численних житлових багатоповерхівок без водночас належного розвитку місцевої інфраструктури.

Закупівлю здійснили за допомогою неконкурентної переговорної процедури в Державного інституту проектування міст «Містопроект». Підставою вказано «необхідність захисту прав інтелектуальної власності». Оскільки «Містопроект» є автором-розробником зонінгу міста, яке належить йому як об’єкт інтелектуальної власності, тому має виключне право на внесення змін до нього.

В обґрунтуванні закупівлі управління зазначило, що дозвіл на розробку проєкту змін Львівська міськрада надала ще у вересні 2020 року.  А в інформаційній записці до проєкту ухвали вказано, що це «дозволить розглянути можливість озелененої території загального користування між двома проєктованими навчальними зонами та оновлення містобудівної документації з врахуванням існуючої ситуації, та розгляду можливості покращення ситуації в частині соціальної інфраструктури за рахунок вільних земельних ділянок».  Це означає, що імовірно, в зонування внесуть всі зміни, які раніше робили детальними планами територій, аби дозволити житлове будівництво.

Згідно із додатком до договору, план зонування коштуватиме понад 400 тис. грн, стратегічна екологічна оцінка – ще понад 100 тис. грн. Ще одна вагома стаття – це інженерно-геодезичні вишукування. План зонування для попереднього розгляду управлінням «Містопроект» має надати через 60 днів після підписання договору. Наступні два етапи займуть понад три місяці.

Наразі усі райони Львова, окрім центрального Галицького, мають затверджене зонування. Водночас місто досі не має затверджений історико-архітектурний опорний план, хоча це мали зробити до 1 січня 2019 року.

Довідка

План зонування території – це вид містобудівної документації місцевого рівня, який визначає умови та обмеження використання території для містобудівних потреб у межах визначених зон. Згідно із ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», внесення змін до плану зонування території допускається за умови їх відповідності генеральному плану.

Район з голосом