«АТБ» скасував 1,7 млн грн штрафу за реконструкцію магазину без дозвільних документів

17 Червня 2021

Фото ілюстративне. Джерело АТБ

ТОВ «Істрейт-Захід», що управляє супермаркетами «АТБ», успішно оскаржило постанови Інспекції державного архітектурного контролю у м. Львові і уникло штрафу в 1,67 млн грн. Суд постановив скасувати постанови Інспекції ДАБК та штрафи, які контролюючий орган призначив за результатами позапланової перевірки.

Джерело: рішення опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень 14 червня.

Чому наклали штраф

За матеріалами справи, у січні 2021 року Інспекція ДАБК провела позапланову перевірку реконструкції магазину на вул. Шевченка 350-Д. Перевірка була проведена на підставі службової записки у зв`язку з виявленням факту самочинного будівництва.

При цьому «Істрейт-Захід» мала містобудівні умови та обмеження на цю реконструкцію, які отримала у жовтні 2020 року, а листопаді до них внесли зміни. Але у них були відсутні дозвільні документи на проведення будівельних робіт. Інспектори ДАБК виявили, що ТОВ «Істрейт-Захід» через підрядника ТОВ «Оріон-Буд-Днепр» провела реконструкцію з розбудовою магазину без документів на виконання будівельних робіт. На момент перевірки об’єкт вже експлуатувався.

Супермаркет АТБ на вулиці Шевченка, 350-Д, 2017 рік. Фото: Володимир Коваль

 

Супермаркет АТБ на вулиці Шевченка, 350-Д, 2020 рік. Фото: Володимир Коваль

За результатами перевірки ДАБК надіслала «Істрейт-Захід» припис з вимогою усунути порушення та три постанови про накладення штрафу. Дві з них на ТОВ «Істрейт-Захід» по 839 тис. грн кожна (1,67 млн грн сумарно) та одна – для підрядника «Оріон-Буд-Днепр» ‒ також на 839 тис. грн, ця компанія виступала в суді третьою особою.

Аргументи суду

Судді Львівського окружного адміністративного суду підтримали аргументи юристів «Істрейт-Захід» і визнали наявність порушення процедури під час проведення перевірки. Зокрема те, що перевірка проводилась без представників фірми. При цьому юристи Інспекції стверджували, що представники були повідомлені про перевірку, однак у останній день не з`явилися і в якості доказу Інспекція ДАБК надала доручення на особу, яка є представником ТОВ «Істрейт-Захід». Але суд зазначив, що доручення не є беззаперечним доказом того, що представник був присутній на всіх етапах проведення перевірки.

Крім того, цей доказ підтверджує хіба що представництво від «Істрейт-Захід», тоді як ДАБК у наголошує на присутності представників і від підрядника «Оріон-Буд-Днепр».

Окрім цього, суд зазначив, що відповідно до договору між замовником та підрядником, останній компенсує замовнику штрафи за порушення, допущені при виконанні будівельних робіт. Таким чином штраф замовнику і підряднику дублюються.

Також суддя послався на принцип «належного врядування», за яким ризик будь-якої помилки державного органу повинен покладатися на саму державу, а помилки не можуть виправлятися за рахунок осіб, яких вони стосуються. Таким чином суд постановив скасувати усі штрафи, які були виписані Інспекцією ДАБК для ТОВ «Істрейт-Захід» та ТОВ «Оріон-Буд-Днепр».

Рішення набуде чинності впродовж 30 днів (10 липня), якщо Інспекція ДАБК не оскаржить його у апеляційному суді.

Про позивача

ТОВ «Істрейт-Захід» зареєстроване у смт. Слобожанське Дніпропетровської області. Засновником є ТОВ «АТБторгстрой», бенефіціарними власниками якого є Геннадій Буткевич, Євген Єрмаков та Віктор Карачун, які є ключовими особами групи АТБ.