Екс-директора «ГрінЕра Україна» посадили під домашній арешт

31 Травня 2021

Фото умовне, з сайту "ГрінЕра Україна"

Слідчий суддя Галицького районного суду Львова обрав запобіжний захід підозрюваному у привласненні, розтраті майна у справі вивезення львівського сміття – колишньому директорові ТОВ «ГрінЕра Україна», який зараз не має місця роботи.

Він не зможе покидати місце проживання в нічний час доби: з 22 год. до 07 год. до 25 липня цього року включно.

Згідно з ухвалами суду, досудове розслідування встановило, що екс-директор ТОВ «ГрінЕра Україна» створив та очолив організовану групу, у яку, окрім нього, увійшли менеджер з логістики «ГрінЕра Україна», особа, якому підконтрольне ТОВ «ВР Компані» та начальник служби безпеки цього товариства.

Всі вони спільно, шляхом завищення додаткових витрат на перевезення твердих побутових відходів, упродовж січня-квітня 2020 року заволодівали бюджетними коштами, що відшкодовуються перевізникам за рахунок коштів міського бюджету Львова. Сума заподіяної шкоди становить майже 1,6 млн грн.

Про підозру екс-директорові «ГрінЕра Україна» за ч.5 ст.191 КК України повідомили 25 травня. Він був керівником товариства з 2016 року по липень 2020 року, вказано в судреєстрі, і за даними YouControl, в той час фірмою керував Олексій Карнаушенко.

Ще одному із підозрюваних, який працював менеджером з логістики ТОВ «Грінера Україна», також призначили домашній арешт в нічний час доби.

Про підрядників «ГрінЕра Україна»

У своїй заяві «ГрінЕра Україна», яка належить Богдану Михалусю, повідомила, що минулоріч звільнила «директора компанії та ряд працівників, які можливо були долучені до певних порушень щодо вивезення ТПВ». А також переглянула співпрацю з усіма підрядниками, які могли бути дотичними і розірвала договори з ними».

Із кількох господарських судових спорів ми дізналися, що «ГрінЕра Україна» через згадане вище розслідування навіть не виплачувала підрядникам кошти. Наприклад, підприємиця Людмила Димид позивалась за 79 тис. грн боргу за договором перевезення вантажу. Подібна історія була і в судовому спорі за позовом від ТОВ «Оіл Фекторі». Обидві справи «ГрінЕра Україна» програла у першій інстанції.

Наприклад, як повідомила «ГрінЕра Україна» суду, поліція затримала вантажівки, які несанкціоновано скидали побутові відходи поблизу Жидачева Львівської області. Серед затриманих автомобілів також були і машини Людмили Димид. Відповідно, існує великий сумнів стосовно поїздок позивача до полігону в місті Тетіїв Київської області для подальшого захоронення сміття, а відтак і обґрунтованість заборгованості.

Крім того, як виявилось, обов`язок щодо захоронення побутових відходів покладався на ТОВ «ВР Компані», яке належить Олені Малиневській і Анатолію Пастуху, – саме працівників цього товариства також підозрюють у розтраті. Перевізник передавав відходи цій компаній, а тому на товарно-транспортних накладних були підписи і печатки «ГрінЕра Україна» Людмили Димид і «ВР Компані».

Щодо останньої, то аудитори Західного офісу Держаудитслужби під час ревізії діяльності Департаменту з питань поводження з відходами Львівської міської ради за 2017-2020 рр. встановили, що в КП «Благоустрій» в Тетієві відсутні договірних відносини із «ВР Компані».

Сільський голова села на Вінничині пішов у відставку через підрядника львівської «Грінери» (ДОДАНО КОМЕНТАР)