Власник відомої агенції з організації концертів прийшов технічним учасником на тендер в Славському

26 Травня 2021

Ілюстрація з брендбуку Славського

Підприємиця Олена-Лілія Астапчук та технічний учасник Юргіс Вішневський позмагалися за 1,5 млн грн від Славської селищної ради на проведення місцевих масових заходів.

Вішневський не мав шансів виграти поточний тендер, адже подав лише один документ – витяг з єдиного державного реєстру юридичних осіб. Під час аукціону підприємці не змагалися між собою, однак ціна Олени-Лілії Астапчук була на 4 тис. грн  дешевшою.

На момент публікації редакція «НГ. Львів» не отримала пояснення від підприємця, чому він подав на торги лише одну довідку. Після цього запитання Вішневський поклав слухавку і більше на дзвінки не відповідав.

Олена-Лілія Астапчук запевнила редакцію, що про участь в тендері ні з ким не домовлялася. «Зазвичай я не знаю, хто подається на торги, цієї інформації мені як учасниці не показує», − зазначила вона.

Проте Астапчук та Вішневський вже втретє зустрічаються на торгах від Славської селищної ради. Наприклад, в серпні 2020 року вони також змагалися між собою за організацію заходів. Тоді Юргіс Вішневський також завантажив на торги лише витяг з єдиного державного реєстру юридичних осіб. Під час тодішнього аукціону Вішневський знизив свою пропозицію, однак ціна конкурентки все одно була дешевшою, і договір на 1,7 млн грн підписали з нею.

Сумлінна організаторка

Хоча договір з підприємицею Оленою-Лілією Астапчук підписали 21 травня, деякі заходи, що були в ньому передбачені, вона організувала раніше. До прикладу,  День матері  9 травня та конкурс «Найкраща писанка Славської територіальної громади». Ці події вказані у договорі, їхнє проведення підтвердила сама підприємиця в розмові з редакцією «НГ. Львів».

Згідно з угодою, протягом року переможниця торгів буде відповідальна за організацію основних 16 заходів на території Славської об’єднаної територіальної громади. Найдорожче селищній раді коштуватиме День державного прапора та 30-ліття незалежності України – 385 тис. грн. Ще 260 тис. грн обійдеться фестиваль «Славське рок» разом з Днем молоді у Славській громаді, а 245 тис. грн – відкриття новорічної ялинки. Натомість міжнародний день туризму в Славській громаді оцінюють в 150 тис. грн, а організацію двох прес-турів – в 120 тис. грн. Як вказано у технічному завданні, перелік цих заходів можуть змінювати за узгодженням сторін.

Зауваження аудиторів

Технічна конкуренція – не єдина проблема тендеру з організації заходів Славської селищної ради. До підписання договору, 13 травня, Західний офіс Державної аудиторської служби України зобов’язав Славську селищну раду «усунути порушення» щодо цієї закупівлі. Зокрема йшлося про три варіанти – відхилення тендерної пропозиції Олени-Лілії Астапчук, скасування тендеру або звернення до підприємиці про розірвання укладеної угоди.

Як вказано у висновку аудиторів, переможниця торгів Олена-Лілія Астапчук не оприлюднила у визначений законом термін документи, які підтверджують відсутність підстав, встановлені статтею 17 ЗУ «Про публічні закупівлі». Наприклад, йдеться про довідку, що службову або іншу особу учасника не було притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення.

У відповідь на це тендерний комітет Славської селищної ради зазначив, що не виявив підстав для відхилення пропозиції Олени-Лілії Астапчук. Незважаючи на відсутність згаданих аудиторами довідок, комітет перевірив переможницю у відповідних реєстрах, наприклад в Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Окрім того, замовник не вимагав подавати документального підтвердження публічної та відкритої інформації.

Про учасників

Олена-Лілія Астапчук зареєстрована як підприємиця 2016 року в Львові. Вона також є засновницею громадської організації «Разомфест», її контактний номер телефону вказаний  на фейсбук-сторінці фестивалю «Razomfest» з перегляду фільмів на даху.

За даними проєкту Clarity, Олена-Лілія Астапчук почала отримувати державні замовлення з 2020 року. Загалом за цей період вона підписала договорів на 3,5 млн грн, здебільшого на ремонт та обслуговування бандур та написання сценаріїв.

Юргіс Вішневський зареєстрований 2018 року, основний вид його діяльності – рекламні агентства. На своїй фейсбук-сторінці він зазначений як засновник та власник концертної агенції «Promotions».

За даними проєкту Clarity, протягом 2020-2021 років Вішневський отримав державних замовлень на 543 тис. грн. Здебільшого це прямі договори до 50 тис. грн на послуги макетування та організацію культурних заходів.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.