Суд скасував припис Мінкульту про заборону будівництва «Avalon Prime»

26 Травня 2021

Проєкт житлового комплексу "Avalon Prime" (джерело: https://novobudovy.com)

Львівський окружний адміністративний суд скасував припис Міністерства культури та інформаційної політики України про заборону будівництва житлового комплексу «Avalon Prime». Майбутня будівля буде розташована на перетині вул. Кастелівка – вул. Академіка Сахарова неподалік Парку культури імені Богдана Хмельницького.

Джерело: рішення від 21 травня 2021 року.

Серед основних аргументів судді Наталії Грень були тези про фактичну відсутність меж історичного ареалу Львова. Як зазначила суддя, на момент винесення припису Міністерство культури не мало підстав вважати, що будівництво ведуть в історичній частині міста. Ані історико-архітектурний опорний план, ані межі історичного ареалу не затверджені, як того вимагає законодавство, − Міністерством культури та інформаційної політики України.

Стан будівництва житлового комплексу “Avalon Prime” станом на травень 2021 року (джерело: Лун.ua)

Відтак, на думку Наталії Грень, через це також не можна вважати належним рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради від 2005 року про затвердження меж історичного ареалу.

Суддя також зазначила, що межі буферної зони об`єкта всесвітньої спадщини «Архітектурний ансамбль історичного центру Львова» та режим його використання фактично не встановлені, як того вимагає закон. Їх, як і у випадку з межами історичного ареалу міста, повинне затвердити Міністерство культури.

Про будівництво

Замовником будівництва житлового комплексу «Avalon Prime» є ТОВ «Еліт дім». Відповідні містобудівні умови та обмеження компанія отримала в червні 2019 року. «За» одразу проголосували всі члени виконкому, навіть не обговоривши це питання.

У відкритому доступі проєкту будівництва ще немає, однак, як зазначено в МУО, тут зведуть будівлю висотою 26 метрів. За даними сайту Лун.ua, в житловому комплексі передбачено 50 квартир, їхній продаж ще не розпочали.

Нагадаємо, протягом близько трьох місяців будівництво комплексу було заморожене. В кінці лютого цього року суддя Наталія Грень відмовила генпідрядникові ТОВ «Галицький будівельний гарант» зупинити припис Міністерства культури про заборону будівництва багатоповерхівки. На той момент забудовник вже звів п’ять поверхів будівлі.

Про забудовника

Найбільша частка, 75% компанії «Еліт дім» належить ТОВ «Авалон Інкомпані» Алли Шамової. Ще по 12,5% «Еліт дім» володіють Володимир Кушнір і Руслан Мінтенко.

Фірма «Еліт дім» − одна з багатьох компаній будівельної групи «Avalon», основним власником якої називають Юрія Федоріва. Раніше співвласником «Avalon» себе позиціонував також депутат Львівської обласної ради, бізнесмен Григорій Козловський, однак потім він повідомив, що з 2020 року вже не має до неї відношення.