Львівський коледж туризму знову віддав мільйон «перевіреному» тендерному махінатору

25 Травня 2021

ЛПК «Готельно-туристичного та ресторанного сервісу» . Фото: lpcollege

Після невдалої спроби з одним фіктивним конкурентом на торги прийшли вже три пов’язані компанії.

Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу підписав договір із ТОВ «Укрриба ЛТД» на закупівлю м’яса за 984 тис. грн. Коледж замовив понад 10,8 тонн м’яса, серед якого курятина, свинина, індичатина та яловичина. Це повторна закупівля м’яса коледжем, оскільки попередній договір з тим самим учасником розірвали.

Попередня змова

Нагадаємо, що аналогічний асортимент продуктів навчальний заклад збирався закупити у березні, де переможцем також була «Укрриба ЛТД».

«Наші гроші. Львів» з’ясували, що конкуренція на тендері була фіктивною. Участь у торгах взяли два підприємства: «Укрриба ЛТД» та «Укрпродзахід». Документи обох фірм  завантажила одна особа — Ірина Вентик, яка не зазначена серед працівників жодної із цих компаній. Крім того, обидві фірми зареєстровані за однією адресою у Львові на вулиці Городоцькій, 355 Г, де також розташований фірмовий магазин підприємства «Укрриба».

Окрім цього, «конкурент» ‒ ТОВ «Укрподзахід» брав участь лише у закупівлях від цього коледжу, а обидві компанії однаково помилялись в оформленні документів.

Порушення були також і з боку тендерного комітету коледжу. «Укрриба ЛТД» не наклало на пропозицію кваліфікованого електронного підпису (КЕП). За це тендерний комітет повинен був дискваліфікувати підприємство. Саме цю технічну помилку використали для скасування договору.

Нова змова

У нових торгах також не обійшлось без узгоджених дій між учасниками тендеру. Участь у торгах, окрім переможця «Укрриби», взяли ще фермерське господарство «СБС» і ТОВ «Євро-комерс».

У обох учасників були завантажені одні й ті ж документи. Наприклад, фермерське господарство в довідці про наявність працівників вказує довідку на водіїв ТОВ «Євро-комерс», а також договори про оренду укладену цією компанією. Такі ж документи у складі тендерної пропозиції ТОВ «Євро-комерс». Цієї «помилки» фірма припускається і на інших закупівлях.

ТОВ «Євро-комерс», також фігурувала у матеріалах «Наші гроші. Львів», зокрема постачала «Львіввугіллю» продукти за завищеними цінами.

Ймовірно, фермерське господарство «СБС» було технічним учасником, яке не намагалось перемогти, попри те, що запропонувало суттєву нижчу початкову цінову пропозицію ‒ 710 тис. грн, тобто на 28% дешевше очікуваної вартості. Але тендерний комітет відхилив учасника через те, що господарство не надало банківської гарантії про забезпечення тендерної пропозиції. Відсутність цього документа гарантовано дискваліфікує учасника, і є одним із популярних способів імітації конкуренції серед змовників. Таким чином контракт підписують із іншим учасником, який пропонує дорожчу вартість.

Виявляється, що фермерське господарство має стосунок не лише до «Євро-комерс», з яким вантажить однакові документи, а й до «Укрриби». На закупівлі для Мирогощанського інтернату воно прямо вказує, що є контрагентом «Укрриби» і зазначає, інформацію про працівників, техніку та приміщення цієї фірми.

Про постачальника

ТОВ «Укрриба ЛТД» належить львів’янці Юлії Геровській та чернівчанину  Василеві Даналакі. З початку 2020 року компанія отримала держзамовлень на 6 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.