Будівництво басейну на Закарпатті коштуватиме майже 150 мільйонів

24 Травня 2021

Проєкт майбутнього басейну в місті Хуст (джерело: Хустська міська рада)

Управління освіти, релігій та у справах національностей виконавчого комітету Хустської міської ради спрямує 142 млн грн на будівництво спортивного басейну в місті Хуст на Закарпатті. Відповідний договір підписали з ТОВ «Будівельна компанія «МВ Груп» (далі – «МВ Груп»).

Один із басейнів спортивного комплексу в місті Хуст (джерело: Хустська міська рада)

Йдеться про облаштування будівлі площею 2,5 тис. кв. метрів на базі Хустської спеціалізованої школи №3 на вул. Степана Бандери, 1а. Вперше проєкт майбутнього комплексу представили в червні 2020 році. А завершити роботи, як вказано в поточному договорі, повинні до кінця 2022 року.

За задумом, басейн матиме дві зони – спортивну та рекреаційно-розважальну. У першій частині буде 25-метровий басейн на шість доріжок для плавання, а також басейн для навчання та трибуна на сотню глядачів. У іншій частині, згідно з технічним завданням, передбачено встановлення гідромасажної ванни, чотирьох аеромасажних лежаків та гідромасажних сидячих місць, двох серповидних шийних масажних устаткувань «Кобра» та вертикальних гідромасажних місць. В будівлі також буде один пасажирський ліфт.

Вигляд на майбутній спортивний комплекс в місті Хуст (джерело: Хустська міська рада)

Окрім загальних будівельних робіт, підрядник також встановить систему очистки та фільтрації води, підігріву води у басейні, оброблення ультрафіолетом та систему автоматизації дозування хімії. У межах договору закуплять комплекти для обслуговування басейну, меблі та устаткування для приміщення, наприклад 16 гімнастичних та 20 гардеробних лав, а також 10 стелажів для зберігання спортивного інвентарю.

На території спортивного басейну зроблять проїзд для автомобілів, тротуари, висадять насадження, освітять площу та встановлять велопарковки на 15 місць.

Про тендер

Окрім переможця, участь в тендері взяли ще три компанії – ПП «Ромб+», ПП «Карпат-буд» та ТОВ «Рембудкомінвест».

Під час аукціону свої пропозиції знизили лише фірми «Ромб+» та «Карпат-буд». І хоча найменшу ціну – 132 млн грн – запропонувала компанія «Ромб+», її відхилили через невідповідність тендерній документації. Зокрема фірма не надала відомості ресурсів до локальних кошторисів та розрахунок заробітної плати.

Наступну дешевшу на 27 тис. грн пропозицію компанії «Карпат-буд» відхилили також через відсутність потрібних документів, наприклад, декількох локальних кошторисів та проєкту договору.

При цьому компанія «Ромб+» вважала, що управління Хустської міської ради неправомірно обрало переможцем торгів ТОВ «Будівельна компанія «МВ Груп». Наприклад, фірма була переконана, що майбутній підрядник не розрахував свою ціну відповідно до вимог державних стандартів України. Компанія «Ромб+» подала відповідну скаргу до Антимонопольного комітету України, однак постійно діюча комісія АМКУ її не задовольнила.

Про підрядника

Будівельна компанія «МВ Груп» зареєстрована 2015 року в Києві, хоча також має офіс в Хусті. Її власниками є киянка Оксана Малярчук та житель Івано-Франківської області Віталій Гондурак.

Співвласниці Оксані Малярчук також належить низка компанії, зокрема ТОВ «Інвестиційна компанія «Енергетичні системи України» з виробництва електроенергії та ТОВ Торгово-комерційне підприємство «Карпатмаркет» ЛТД, яке спеціалізується на виробництві робочого одягу.

Водночас Віталій Гондурак є депутатом Івано-Франківської обласної ради, балотувався на місцевих виробах 2020 року від партії «За майбутнє». Він входить до постійної комісії з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму.

За даними проєкту Clarity, з моменту створення компанія «МВ Груп» отримала державних замовлень на 292 млн грн. Серед її найбільших підрядів – реконструкція районного будинку культури в Хусті за 25 млн грн та будівництво Хутського районного суду за 88 млн грн.