«Вест Бойз» обміняє чотири ділянки в районі Під Голоском на одну сихівську

27 Квітня 2021

Ділянка на вулиці Морозній (Google)

Депутати Львівської міської ради під час голосування 22 квітня погодили укладання угоди міни земельних ділянок для покращення інфраструктури мікрорайону Під Голоском. Йдеться про заміну чотирьох ділянок на вул. Малоголосківській, які належать ТОВ «Вест Бойз», на одну ділянку на вул. Морозній в Сихівському районі Львова. «За» проголосували 54 депутати Львівської міської ради.

Право власності на чотири ділянки площею по 0,08 га, 0,05 га та 0,03 га компанія «Вест Бойз» отримала протягом березня-квітня 2020 року. Вони розташовані на вул. Малоголосківській біля багатоповерхівок, які зводять компанії «Імперіал Град», «Лев Девелопмент», «Плюс інвест девелопмент», житлово-будівельний кооператив «Рідна садиба» та «Львівський домобудівний комбінат-плюс».

На замінених чотирьох ділянках планують розширити територію дошкільного закладу та облаштувати рекреаційну зону. Натомість міська рада надасть компанії одну земельну ділянку площею 0,26 га на вул. Морозній, поблизу готелю «Соната» в Сихівському районі. Згідно з зонінгом, ця ділянка розташована в зоні багатоповерхової житлової забудови.

Приблизне розташування ділянки на вул. Морозній

Ухвалу затвердили, «зважаючи на ріст населення житлового району Під Голоском та відставання розвитку соціальної інфраструктури цього району». Як зазначено в пояснювальній записці, це, зокрема, «дозволить зменшити соціальну напругу в районі житлового кварталу Під Голоском».

Про компанію

Львівська компанія «Вест Бойз» створена в березні 2020 року, а її власниками є Назар Симанич та Богдан Продивус. Вони також є співзасновниками будівельної компанії ТОВ «Плюс Інвест Девелопмент», що зводить житлові комплекси «Plus» на вул. Малоголосківській, 16 та «Plus II» на вул. Малоголосківській, 32.

Нараз Симанич також є директором ТОВ «Левандівський Оазис», яке планує звести чотириповерхівку з підземним паркінгом на вул. Роксоляни в Залізничному районі міста. Це питання на засіданні виконкому в листопаді 2019 року перенесли через невідповідності із земельними ділянками. Початково вони були призначені для індивідуального будівництва, однак вид їхнього використання змінили «для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку».

Проблемний район

Нагадаємо, мікрорайон Під Голоском належить до найбільш проблемних районів Львова. Тут протягом семи років виконавчий комітет Львівської міськради погоджував будівництво багатоповерхівок попри відсутність будь-якої інфраструктури. Наприклад, проєктований садочок забудовник «Нова оселя» почав зводити у 2016 році, однак досі його не відкрили.

Після багатьох протестів мешканців у червні 2020 року виконавчий комітет Львівської міськради запровадив мораторій на нове будівництво в цьому районі. А в грудні того ж року мешканці ОСББ «Малоголосківська 8Д», ТОВ «Лев девелопмент» та юридичний департамент Львівської міської ради підписали меморандум про примирення та співпрацю. Мешканці відмовилися від оскарження будівництва багатоповерхівок в судах, натомість компанія «Лев Девелопмент» відмовилася від забудови території, де мала б бути школа. Цю ділянку зі житлової зони знову змінять на громадську та доповнять рекреаційною.

Водночас у березні цього року Львівська міська рада обрала переможців Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на найкращий проєкт школи та садка в районі Під Голоском. Якщо його реалізують, мешканці отримають школу на 450 учнів та заклад дошкільної освіти для 70 дітей.