Миття львівських пам’ятників подорожчало вдвічі в порівнянні з минулим роком

22 Квітня 2021

Пам'ятник Тарасові Шевченкові. Львів. Фото: ukrainian-recipes

Галицька районна адміністрація заплатить приватній підприємиці Оксані Луць 799 тис. грн за послуги з очищення та поточного ремонту міських пам’ятників. Йдеться про 17 об’єктів в центрі міста.

За ці кошти впродовж 2021 року пам’ятники мають почистити металевими щітками та хімічним засобом, помити під високим тиском, відполірувати та намастити воском, замінити кілька гранітних плит.

Згідно з угодою, на очистку 17 пам’ятників в центрі Львова підприємиця використає: 8,5 л воску, 8 кг полірувальної пасти, 20 кг клею, 89 літрів засобу для чищення та 3 шматки господарського мила. Загальна площа поверхонь, які відмиватимуть – 1061 кв.м. Найбільшим є пам’ятник Тарасові Шевченку, його площа – 500 кв. м, найменшим – Амвросію Бучмі – 1 кв.м.  Із суми контракту, 500 тис. грн піде на заробітну плату, прибуток підприємиці складе 38 тис. грн.

Про вартість

Галицька районна адміністрація щорічно замовляє послуги з очищення та ремонту пам’ятників на своїй території. Вже три роки поспіль їх надає Оксана Луць. Минулого року той самий об’єм робіт коштував вдвічі менше – 400 тис. грн. Чим зумовлено подорожчання представник замовника пояснити не зміг, ми також не змогли отримати на момент публікації коментар від відділу комунального господарства адміністрації.

Згідно з договором, найбільше виросла заробітна плата – майже на 50%. Втім в локальному кошторисі ціна на кожну послугу зросла по-різному: очищення поверхонь зросло в півтора рази, промивання – в 2,5 разів, послуги з нанесення хімічного засобу – майже в 5 разів.

Про переможця

Оксана Луць зареєстрована приватною підприємицею в селі Верхній Лужок, Старосамбірського району з березня 2018 року. Основний вид її діяльності – будівництво та прибирання. За даними проєкту Clarity, з 2019 року вона отримала 13 державних замовлень на суму 3,84 млн грн, з них майже 3 млн грн від Галицької райадміністрації.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.