Шахта «Надія» замовила проєкт самоліквідації за понад три мільйони гривень

21 Квітня 2021

Шахта "Надія". Фото: ua-energy.org

Приватне акціонерне товариство «Шахта «Надія» підписало договір із стало «Державним науково-дослідним, проектно-конструкторським і проектним інститутом вугільної промисловості» (УкрНДІпроект) на розробку проєкту з ліквідації шахти за 3,27 млн грн.

Наказ про підготовку до ліквідації шахти 9 березня 2021 року підписав в.о. міністра енергетики України Юрій Вітренко. Згідно з ним, діяльність підприємства має припинитися 30 червня 2022 року.

Борги шахти

Шахта «Надія» працює в Сокалі з 1962 року, зараз запаси вугілля майже вичерпані.

Восени 2020 року у Генпрокуратуру і СБУ передали матеріали фінансового аудиту шахти «Надія». Перевірка виявила численні порушення у роботі попереднього керівництва підприємства, зокрема, продаж вугілля за заниженими цінами.

У листопаді 2020 року «Львівобленерго» відключило подачу електроенергії підприємству через борги. «Надія» завинила постачальнику електрики 13,6 млн грн, а також 36 млн грн зарплатні шахтарям.

У лютому 2021 року в Міністерстві енергетики повідомляли, що відновлять видобування вугілля для того, щоб погасити заборгованість. Після того шахту ліквідують. Також у Мінрегіонбуді заявляли, що на її території планують створити перший індустріальний музей.

Про тендер

«УкрНДІпроект» розробить проєкт ліквідації та робочу документацію для закриття шахти. Згідно з договором, інститут проводитиме дослідження до кінця грудня 2021 року у кілька етапів.

До липня триватиме збір та обробка вхідних даних (вартість робіт 111 тис. грн). Найдорожче оцінюється технологічна частина проєкту ліквідації — 1,63 млн грн (термін виконання травень — листопади 2021). Також «УкрНДІпроект» створить кошторисну документацію, оцінку впливу на навколишнє середовище, а також розрахує соціально-економічні наслідки ліквідації шахти.

ДП «УкрНДІпроект» є генеральним проєктувальником підприємств Львівсько-Волинського і Дніпровського вугільних басейнів. Інститут проводив дослідження, на основі яких проводились будівництва шахтарських міст: Червонограда, Соснівки, Гірника, а також був проєктувальником 30 шахт, зокрема і шахти «Надія» та розробляв ліквідацію п’яти підприємств.

Єдиним конкурентом на торгах виступило ТОВ «Проектно-промисловий інститут» із пропозицією на 112 тис. грн дорожчою. Під час аукціону учасники не торгувались.

Що буде з майном шахти

Активи шахти підлягають розпродажу. Серед них адміністративний корпус, приміщення їдальні, теплиці, будівельний та механічний цех, приміщення складу, насосна станція, протирадіаційне укриття і дві артезіанські свердловини.

Про переможця

ДП «Державний науково-дослідний, проектно-конструкторський і проектний інститут вугільної промисловості «УкрНДІпроект»» засноване Міністерством енергетики України, а його директором є Олександр Круть.

З початку 2020 року «Укрндіпроект» отримало 16 держзамовлень на 3,8 млн грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.