Понад 800 тисяч штрафу від АМКУ отримали «розпильщики» торгів Львівського кіноцентру

15 Квітня 2021

Фото ілюстративне. Джерело: Дебет-Кредит

Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету оштрафувало підприємців Івана Козакевича та Миколу Статкевського за імітацію конкуренції на торгах на закупівлю обладнання від комунальних підприємств у Львові, Києві та Дніпрі. Кожен з підприємців повинен заплатити по 408 тис. грн штрафу, також їм заборонено брати участь у відкритих закупівлях протягом трьох років.

Загалом йдеться про «розпил» шести тендерів, зокрема закупівлі на постачання звукового обладнання для ЛКП «Львівський кіноцентр». Як з’ясували «Наші гроші. Львів», обидва учасники використовували однаковий номер телефону та мали спільних працівників. При цьому їхній контактний також був номером одеського інтернет-магазину музичного обладнання «Realmusic.ua». Цей магазин представляв приватний підприємець Анатолій Шелковенко, який і пов’язував конкурентів. Саме в нього, згідно з тендерними документами, в листопаді 2019 року головним інженером працював Микола Статкевський. А Іван Козакевич вказував спільну з Шелковенком адресу для листування.

На 400-тисячних торгах від ЛКП «Львівський кіноцентр» Івана Козакевича відхилили через невідповідність тендерній документації. Підприємець не завантажив низки потрібних документів, лише загальні – паспорт, виписки з реєстрів та довідку про згоду на обробку даних.

Така поведінка була типовою для Івана Козакевича під час його конкуренції з Миколою Статкевським. За даними проєкту Clarity, вони зустрічалися на торгах 11 разів протягом 2019-2020 років, і в основному Козакевич виступав технічним учасником. Він завантажував лише декілька довідок, хоча на інші торги подавав більше документів та навіть перемагав. Згідно з даними проєкту Clarity, протягом 2016-2020 років він підписав договорів на 7,26 млн грн, здебільшого на постачання звукового обладнання.

Після публікації «НГ. Львів» про змову цих учасників на торгах в березні 2020 року юристи проєкту «Тисни» (Bihus.info) надіслали відповідну скаргу в Антимонопольний комітет. Там також встановили, що підприємці користувалися однаковими ІР-адресами та електронними скриньками.

Микола Статкевський зареєстрований як підприємець в Одесі, а Іван Козакевич – в місті Боярка Києво-Святошинського району Києва. Як і його конкурент, Статкевський також протягом 2016-2020 років отримав державні замовлення на постачання звукового обладнання. За даними проєкту Clarity, протягом цього періоду він підписав відповідних договорів на 12,85 млн грн.