Третьому учасникові розтрати коштів проєкту в Розточчі призначили домашній арешт 

14 Квітня 2021

Фотографія Львівської обласної державної адміністрації

Галицький районний суд призначив нічний домашній арешт інженерові технічного нагляду в справі щодо ймовірної розтати коштів проєкту «Ровелове Розточчя – разом попри кордони». Він не має права покидати своє місце проживання з десятої вечора до шостої ранку протягом двох місяців.

Джерело: ухвала про призначення запобіжного заходу від 8 квітня 2021 року.

Імені підозрюваного у судовій ухвалі не вказано. Також на сайті публічних закупівель немає договорів щодо технічного нагляду зі замовником робіт – Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна».

Слідчі зазначають, що підозрюваний за певними вказівками підробив офіційні документи для ТОВ «Майстерня ремонту «Ера» щодо будівництва інфраструктури на велосипедному маршруті в рамках міжнародного проєкту «Ровелове Розточчя − разом попри кордони». Згідно з ухвалою, йдеться про дев’ять таких об’єктів, зокрема облаштування туристичного веломаршруту в Яворівському національному природньому парку, в Брюховичах та в селі Крехів.

На день розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваний визнав свою вину. Кримінальне провадження ведуть за ч. 3 ст. 358 ККУ – підроблення документів. Інженерові технічного нагляду загрожує обмеження або позбавлення волі до 5 років.

Про інших підозрюваних

Це − вже третій підозрюваний у провадженні щодо ймовірної розтрати коштів під час реалізації проєкту «Ровелове Розточчя – разом попри кордони». На початку квітня Галицький районний суд відпустив під нічний домашній арешт керівника та засновника ТОВ «Майстерня ремонту «Ера» Юрія Тимчину та керівника й засновника ПП «Валенс Груп» Назара Максименка. В кінці березня цього року їм повідомили про підозру в розтраті 1,3 млн грн обласного бюджету.

Як повідомили «НГ. Львів», слідчі підозрюють змову між цими підприємцями та службовцями Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна». За їхньою версією, у 2018 та 2019 роках представники Асоціації уклали 10 угод з фірмою «Майстерня ремонту «Ера» на будівництво «станцій-альтанок для відпочинку та ремонту велосипедів» у Яворівському національному парку за 1,9 млн грн. Однак, зазнають слідчі, реальна загальна вартість цих об’єктів 784 тис. грн замість 1,9 млн грн, як було вказано в договорі.

Якщо провину цих підприємців доведуть, їм загрожує позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність до 3 років, а також конфіскація майна.

Про проєкт

Грантовий проєкт «Ровелове Розточчя – разом попри кордони» створений для покращення туристичної інфраструктури транскордонного регіону Розточчя. Зокрема у Львівській області передбачено будівництво Центру екологічної освіти у селі Верещиця Яворівського району, знакування 110 км велосипедного маршруту та будівництво вздовж цього шляху станцій ремонту велосипедів та сервісних пунктів.

Проєкт реалізують завдяки фінансовій підтримці Європейського союзу в рамках «Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020». Звершити його планують до кінця жовтня 2021 року. Загальний бюджет проєкту 2,01 млн євро, з яких 0,51 млн євро, понад 16,5 млн грн, − для українських партнерів.