Львівський КЕВ замовив газ без тендеру та переплатить мільйон гривень

06 Квітня 2021

Фото ілюстративне. Джерело: pbplus.com.ua

Квартирно-експлуатаційний відділ міста Львова уникнув відкритих торгів та незаконно підписав договір про постачання газу з ТОВ «Газенерго-трейд» на суму 11 млн грн.

Квартирно-експлуатаційний відділ забезпечує опаленням військові частини. Закупівлю оголосили ще у листопаді 2020 року, очікувана вартість становила 27 млн грн. Проте процедура торгів затягнулась, оскільки одразу кілька учасників подали скарги до Антимонопольного комітету.

Через це в КЕВ спершу продовжили попередній договір на 20% від суми, але використали газ до 28 січня 2021 року. А потім провели закупівлю за переговорною процедурою та уклали угоду з ТОВ «Газенерго-трейд» без наявних для цього підстав. Мотивували переговорну процедуру неможливістю укласти контракт із переможцем відкритих торгів через оскарження. В обґрунтуванні зазначили, що: «наслідком відключення газопостачання замовнику в розпал опалювального періоду, стане виникнення надзвичайної ситуації, що ставить під загрозу здоров’я військовослужбовців».

Що не так із цим контрактом

Аналітик із публічних закупівель ГО «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов пояснює, що незаконним є посилання КЕВ на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, адже ця норма в закупівлях повинна застосовуватись буквально.

«Таку процедуру можна застосовувати лише! при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Скажімо, якби газопостачання припинилось через аварію, то лише тоді кошти на її ліквідацію можна виділяти за цією процедурою», – пояснює Блінов.

Він також зауважує, що КЕВ також не мав законних підстав для підписання контракту на суму в 11 млн грн:

«У випадку, якщо відкриті торги затягуються через скарги учасників до АМКУ, а замовнику необхідно отримати товар чи послуги у законодавстві передбачений спеціальний механізм. КЕВ міг провести переговори і купити газ на суму, яка не перевищує 20% від очікуваної вартості закупівлі, яка оскаржується. Тобто на 5,4 млн грн. Натомість, договір уклали на 11 млн грн, що становить понад 40% від очікуваної вартості відкритих торгів».

І це не єдині порушення, які зауважили аналітики. Зокрема, у ціну газу включили вартість доставки, хоча компанія не є балансоутримувачем мереж, відтак, цю послугу треба було купувати окремо.

Переплата на мільйон 

Додатково до проблем із процедурами Квартирно-експлуатаційний відділ міста Львова ще й переплатить за газ майже мільйон гривень – 996 тис. грн, якщо точніше.

За контрактом з ТОВ «Газенерго-трейд», вартість газу для КЕВ спершу становила 9,22 грн за кубометр, однак наступного дня додатковою угодою її знизили до 8,79 грн/м3 . В той самий період «Газенерго-трейд» уклало договір із Національною дитячою лікарнею «Охматдит» за 7,96 грн/м3 . Отже, КЕВ переплатило 83 копійки на кожному кубометрі або 996 тис. грн сумарно.

До речі, для червоноградського відділу освіти ціна на газ від цієї компанії у лютому становила 7,2 грн/м3 (зросла до 7,5 грн у березні).

Про постачальника   

ТОВ «Газенерго-трейд» зареєстроване у Львові на початку 2019 року. Його власницею є Ірина Кугукова. Окрім цієї компанії їй також належить ТОВ «Благогаз збут», а раніше вона була співвласницею ТОВ «Енерго прайм».

З початку 2020 року ТОВ «Газенерго-трейд» підписало 255 контрактів на 261 млн грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.