Підозрюваних у розтраті коштів міжнародного проєкту в Розточчі випустили під домашній арешт

05 Квітня 2021

Велосипедні маршрути у Яворівському національному паркку , фото 2018 р. Джерело: Яворівський НПП/Za[id.net

Галицький районний суд міста Львова обрав запобіжний та відпустив під нічний домашній арешт двох підозрюваних у справі щодо розтати коштів під час реалізації міжнародного екологічного проєкту «Ровелове Розточчя – разом попри кордони».

Джерело: ухвали Галицького районного суду, оприлюднені 1 квітня 2021 року.

Нагадаємо, 23 березня слідчі управління поліції Львівської області спільно з оперативниками СБУ України у Львівській області повідомили про підозру у розтраті 1,4 млн грн обласного бюджету двом підприємцям. Йдеться про керівника та засновника ТОВ «Майстерня ремонту «Ера» Юрія Тимчину та керівника й засновника ПП «Валенс Груп» Назара Максименка.

Щодо обох підозрюваних, то прокуратура наполягала на триманні під вартою з можливістю внесення застави у сумі 681 тис. грн. Проте захисник Юрія Тимчини наполягав на тому, що така сума є непомірною, оскільки «підозрюваний працює керівником підприємства, отримує дохід в розмірі 6500 грн на місяць». А захисник Максименка наголошував на тому, що його підзахисний є у «скрутному фінансовому становищі». Відтак, суд підтримав домашній арешт, і підозрювані протягом двох місяць не можуть залишати місце постійного проживанняу нічний час доби з 21:00 до 07:00 без дозволу слідчого.

В процесі досудового розслідування правоохоронці встановили змову між службовими особами Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» та підприємцями. За матеріалами справи, не названі представники Асоціації ще у 2018 та 2019 роках уклали десять угод з «Майстернею ремонту «ЕРА» на будівництво «станцій-альтанок для відпочинку та ремонту велосипедів» на території Яворівського національного парку на загальну суму 1,9 млн грн. При цьому виявилось, що реальна вартість цих об’єктів 78,4 тис. грн, тобто загалом на них було витрачено 783,7  тис. грн замість 1,9 млн грн, згідно з угодою.

Розслідування триває, згідно зі статтями Кримінального кодексу, за якими висунена підозра, підприємцям загрожує «позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна».

Проєкт «Ровелове Розточчя – разом попри кордони» реалізується за фінансової підтримки Європейського союзу в рамках «Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020». Звершити його планують до кінця жовтня 2021 року.  Загальний бюджет проєкту 2,01 млн євро, в тому числі грант ЄС для українських партнерів 0,51 млн євро (понад 16,5 млн грн)

Нагадаємо також, що не лише правоохоронці фіксували завищення цін в процесі реалізації проєктів в рамках Програми транскордонного співробітництва. Як раніше повідомляли «Наші гроші. Львів», Сокальська районна  реалізації проекту «Єднає нас Буг» планувала придбати байдарки за 1,59 млн грн, що було майже на півмільйона вище їх ринкової вартості. Після публікації новини та звернень юристів проекту «Тисни» (Bihus.info) до Державної аудиторської служби та поліції Сокальська райрада уклала додаткові угоди, згідно з якими вартість байдарок зменшилась на 400 тисяч гривень.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.

Сокальська райрада переплатить за байдарки майже пів мільйона гривень з європейського гранту