Онкоцентр на Закарпатті отримає перший в області прискорювач за 60 мільйонів

02 Квітня 2021

Лінійний прискорювач Halcyon (джерело: protech-solutions.com.ua)

Закарпатський протипухлинний центр придбає лінійний прискорювач Halcyon за 60 млн грн у ТОВ «Протек Солюшнз Україна».

Це буде перший сучасний лінійний прискорювач для лікування онкопацієнтів у Закарпатській області, зазначив редакції директор протипухлинного центру Андрій Русин. Протягом 13 років заклад використовує кобальтовий апарат для променевої терапії, який через два роки доведеться перезарядити або замінити.

«Уявіть, наскільки це важлива закупівля − частина закарпатців матиме більш якісне лікування. Це сучасний апарат, завдяки якому пацієнти отримуватимуть більшу дозу опромінення за менший час», − розповів Андрій Русин.

Медики отримують один з найсучасніших лінійних прискорювачів Halcyon американського виробництва «Varian Medical Systems». Він оснащений двома великими сенсорними екранами, багаторівневою системою безпеки, системою планування опромінення та відеокамерами для спостереження за пацієнтом. Апарат має удвічі знижений рівень шуму, а пацієнт зможе слухати музику під час процедури опромінення. Від початку до кінця процедури на цьому прискорювачі потрібно виконати дев’ять кроків, натомість у менш сучасних апаратах цей процес займає тридцять етапів.

Згідно з договором, Закарпатський протипухлинний центр повинен отримати лінійний прискорювач не пізніше листопада 2021 року. Однак директор центру Андрій Русин зазначив, що його відкриття планують середині липня, а вже станом на серпень заклад матиме перших пролікованих пацієнтів на цьому апараті.

Про торги

Окрім фірми «Протек Солюшнз Україна», участь в тендері взяла ще одна компанія − ТОВ «УМТ+». Під час аукціону учасники знизили свої пропозиції на 1,29 млн грн та на 310 тис. грн відповідно.

При цьому на стадії подання пропозицій потенційний учасник «Senso Dynamics LLC» поскаржився на умови оплати за прискорювач. Закарпатський протипухлинний центр прописав у тендерній документації оплату двома частинами − 30% ціни протягом місяця після поставки та 70% із розтермінуванням від місяця до двох років. У своїх скаргах фірма «Senso Dynamics LLC» припустила, що в таких умовах можлива корупція.

Директор центру Андрій Русин пояснив редакції, що умову про можливість оплати 70% із розтермінуванням прописали, адже «не знали, за які гроші будемо брати товар, думали поступово оплачувати своїми, виділеними НСЗУ». Жодної корупції в такій вимозі він не вбачає.

Однак в результаті Закарпатський протипухлинний центр змінив свої умови – передбачено оплату повної вартості протягом місяця після поставки товару з можливістю авансу 30%.

Про постачальника

Компанія «Протек Солюшнз Україна» належить швейцарській фірмі «Протек-Солюшнз Швейцарія», кінцевим бенефіціаром є киянин Федір Кірпенко. Він також володіє ТОВ «Інтегрейтед Медікал Груп», яке спеціалізується на торгівлі медикаментами.

Протягом 2020-2021 років фірма «Протек Солюшнз Україна» отримала державних замовлень на 1,3 млрд грн. Зокрема три договори на 428 млн грн з поставки томографів компанія підписала з державним підприємством «Медичні закупівлі України». Серед інших великих замовлень – томограф за 39 млн грн для Київського обласного онкологічного диспансеру та медичні меблі за 15 млн грн для «Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України».

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.