Азербайджанці «закатають» 485 млн грн в дорогу на Рогатин

02 Квітня 2021

Фото умовне, джерело: Укравтодор

Служба автомобільних доріг у Львівській області підписала договір із компанією AzVirt MMC на поточний ремонт дороги Куровичі – Рогатин за 484,9 млн грн.

Згідно з договором, азербайджанська компанія «Азвірт» проведе поточний середній ремонт автошляху, а точніше перших 29,6 кілометрів дороги. Середня вартість реконструкції одного кілометра складе 16,4 млн грн.

У цій ж закупівлі, окрім переможця, участь взяло ще три учасники: «ПБС», «Автомагістраль-Південь» та «Онур конструкціон інтернешнл». З початку аукціону «Азвірт» запропонував найдешевшу пропозицію у 530 млн грн, але оскільки компанії активно торгувались, зменшив вартість своїх послуг до 484,9 млн грн, тобто на понад 45 млн грн. Загалом ціна робіт за контрактом нижча від очікуваної вартості на 96,8 млн грн, тобто на торгах зекономили 20%.

Контрактом передбачено, що підрядник надасть гарантію на експлуатацію об’єкта. Зокрема, що дорожня основа перебуватиме в якісному стані щонайменше 10 років, асфальтне покриття —5 років, а мости впродовж 8 років. Завершать роботи до кінця 2021 року.

Автошлях Куровичі — Рогатин з’єднує Львівську та Івано-Франківську області. Частину, яка пролягає на території Івано-Франківської області, ремонтували у 2018-2019 рр. Тоді підряди отримало ТОВ «ПБС», а ремонт близько 15 кілометрів сумарно обійшовся у 206 млн грн (без врахування експлуатаційного утримання).

Про інші тендери

Як повідомляли «Наші гроші», правоохоронці відкрили кримінальне провадження проти компанії у жовтні 2020 року та у листопаді наклали арешт на частину дорожньої техніки фірми. Техніка була речовим доказом, оскільки за матеріалами справи «Азвірт ММС» протягом 2020 року платно здавало будівельну техніку, яка перебуває в режимі тимчасового ввезення ТОВ «ДС Пром Груп». А це суперечить  митному та податковому законодавству України. Крім того, оренда машин «частково» не відображалась у бухгалтерському та податковому обліках компанії.

AzVirt MMC разом з ТОВ «ДС Пром Груп» розіграла торги на ремонти доріг у Чернігівській області. Місцева служба автомобільних доріг відхилила іншого учасника і залишила ці компанії «змагатись між собою». В результаті «ДС Пром Груп» отримала замовлення на 459 млн грн, а AzVirtMMC на 361,97 млн грн.

Розслідування ще триває, але жодних нових ухвал після часткового скасування арешту техніки у січні 2021го не було.

Про підрядника

Компанія AzVirt MMC зареєстрована у місті Баку (Азербайджан) і належить Ельнуру та Камілю Алієву Алі Огли, та німцям Вальтеру Закарісу і Мартіну Манфреду.

З початку 2020 року AzVirt MMC отримало 6 державних замовлень на ремонт доріг загальною вартістю 2,38 млрд грн. Це другий контракт фірми у Львівській області. У жовтні 2020 року «Азвірт» почало ремонтувати частину дороги Н-09 Мукачево-Івано-Франківськ-Львів за 57,9 млн грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.