Суд арештував автомобіль та зброю затриманого на хабарі пустомитівського комунальника

31 Березня 2021

Обшук в Василя Юзькевича. Джерело: ДБР

Личаківський районний суд частково задовольнив клопотання слідчого про арешт майна директора СКП «Архітектурно-планувальне бюро об`єднаних громад» Василя Юзькевича. Його підозрюють у вимаганні 15 тисяч доларів за видачу та погодження дозвільних документів на будівництво автомийки на об’їзній дорозі в Сокільниках.

Джерело: ухвала від 23 березня 2021 року.

Суд наклав арешт на автомобіль Toyota Venza 2014 року випуску, який належить Василю Юзькевичу. Згідно з позаминулорічною декларацією очільника, він набув право на цю машину в березні 2019 року, а коштувала вона на той час 320 тис. грн. Окрім транспорту, арештували чотири мисливські рушниці, наявні кошти та документи СКП «Архітектурно-планувальне бюро об’єднаних громад».

Кримінальне провадження ведуть за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України – одержання неправомірної вигоди. Очільникові бюро загрожує позбавлення волі від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність до 3 років, а також з конфіскацією майна.

Історія затримання

У березні цього року очільника СКП «Архітектурно-планувальне бюро об’єднаних громад» Пустомитівського району Василя Юзькевича затримали під час отримання частини хабаря. Як зазначають слідчі, за 15 тисяч доларів він гарантував видачу містобудівних умов та обмежень, погодження технічної документації щодо заїзду на автомийку та погодження дозволів у правоохоронних органах.

Згідно з судовими ухвалами, перші тисячу доларів хабаря очільник бюро отримав в кінці листопада 2020 року, наступні 800 доларів – на початку грудня минулого року. А затримали його під час отримання третього траншу хабаря – семи тисяч доларів.

Всередині березня Василю Юзькевичу призначили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 60 днів з можливістю застави у 181,6 тис. грн. Хоча слідчий наполягав на заставі у 1,4 млн грн, суддя зазначив, що призначена сума достатньо гарантуватиме виконання підозрюваним обов’язків. Окрім того, на два місяці Василя Юзькевича відсторонили від посади очільника «Архітектурно-планувального бюро об’єднаних громад».

Про підозрюваного

Василь Юзькевич очолював СКП «Архітектурно-планувальне бюро об`єднаних громад» з лютого 2017 року. Це спільне комунальне підприємство належить Давидівській, Оброшинській, Солонківській та Підберізцівській сільським радам Пустомитівського району.

Юзькевич також є директором лісопильного та стругального ТОВ «Райпобутсервіс», 70% якого належить Пустомитівській районній раді. При цьому в своїй декларації за 2019 рік він зазначив, що ця посада не оплачувана.

У 2019 році Юзькевич задекларував незавершений будинок на 92 м2 в селі Ставчани, Пустомитівського району, який зводять на земельній ділянці його тещі. Він також задекларував згаданий арештований автомобіль Toyota Venza 2014 року випуску та 1,4 млн грн готівкою.

Під час місцевих виборів у 2015 році Василь Юзькевич балотувався в депутати Пустомитівської районної ради від «Радикальної партії Олега Ляшка», а у 2020 році – від партії «Батьківщина» до Львівської обласної ради. Однак жодного разу не пройшов.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.