Літніх людей на Закарпатті годуватимуть дешевим маслом по 85 грн за кілограм

04 Березня 2021

Зображення ілюстративне. Джерело: Trilogy Essential Ingredients

Виноградівський геріатричний пансіонат на Закарпатті планує придбати вершкове масло по 85 грн/кг у підприємця Павла Боршоша. Відповідний намір укласти угоду опублікували на сайті публічних закупівель Prozorro.

Така ціна на масло одна з найдешевших, що «Наші гроші. Львів» знайшла в закупівлях п’яти областей Західної України. Підприємець Павло Боршош запропонував геріатричному пансіонатові масло жирністю 72,5% виробника ТОВ «Гайсинський молокозавод».

Згідно з моніторингом редакції, в основному бюджетні установи замовляють вершкове масло жирністю 72,5% від 140 до 200 грн/кг. Наприклад, Сюртівська сільська рада Ужгородського району замовила товар по 169 грн/кг, а Тячівська районна лікарня – по 200 грн/кг.

Такі ціни відповідають даним Державної служби статистики – в січні середня споживча ціна на масло у Закарпатській області становила 190 грн/кг, а середня ціна в Україні – 222 грн/кг. Тобто Виноградівський геріатричний пансіонат замовить товар в 2,2 рази дешевше.

Це не перший випадок, коли замовники Закарпатської області купують вершкове масло значно нижче за середні ринкові ціни. Наприклад, всередині лютого відділ освіти Холмківської сільської ради замовив масло 72,5% жирності по 76,5 грн/кг.

При цьому для підтвердження якості товару підприємець подав довідки чотирьох різних виробників. Один з них зазначив редакції, що така ціна за кілограм товару є нереалістичною, назвав свою гуртову ціну у 173 грн/кг.

Чим дешевше, тим краще

Окрім підприємця Павло Боршоша, на поточні торги зі закупівлі масла прийшли ще двоє учасників – підприємці Роман Кривка та Олександра Газда. Під час аукціону конкуренти не торгувалися. Підприємець Кривка запропонував масло по 99 грн/кг виробника ТОВ «Укрмолпродукт», а Олександра Газда – по 102 грн/кг виробництва ТОВ «Росса».

Сам ж Виноградівський геріатричний пансіонат планував придбати масло вершкове максимум по 105 грн/кг, адже очікувана вартість закупівлі 1640 кілограм була 172 тис. грн.

Уповноважена з публічних закупівель геріатричного пансіонату Іветта Костак не бачить в такій ціні нічого підозрілого.

«Ми моніторили ціни на масло і встановили, що в середньому кілограм коштує 105 грн. У нас є кошторис, певна сума на рік і ми по ній розраховуємо, як закуповувати товар. Нам чим дешевше, тим краще. Тим паче чули, що «гайсинське» масло добре, корисне, нам підходить», − зазначила вона.

На момент публікації «Наші гроші. Львів» не отримали коментаря з приводу ціни на масло від виробника ТОВ «Гайсинський молокозавод».

Про підприємця

Павло Боршош зареєстрований як підприємець 2018 року в місті Виноградів на Закарпатті. За даними проєкту Clarity, протягом своєї діяльності він отримав державних замовлень на 2,5 млн грн, з яких 1,4 млн грн – від ясел-садка №1 «Берізка» Виноградівської міської ради.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.