«Ліга антитрасту» збирає промислових споживачів для позову проти ДТЕК

03 Березня 2021

«Ліга антитрасту» збирає промислових споживачів для подання до суду колективного позову про відшкодування шкоди в подвійному розмірі з компаній Ріната Ахметова за монопольне завищення цін на Бурштинському енергоострові. Про це повідомляють «Наші гроші».

АМКУ встановив, що компанії «Д. Трейдінг» та «ДТЕК Західенерго» з моменту відкриття ринку електроенергії у 2019 році використовували ринкову владу для підвищення ціни електроенергії.

«На монополістів за їх зловживання накладено штрафи у сумі 270 млн грн. Це дрібні штрафи для компаній з доходами у десятки мільярдів гривень. Не думаємо, що штрафи у розмірі менше одного відсотка від оборотів сильно закарбуються у пам’яті монополістів. Тому пропонуємо промисловим споживачам електроенергії боротись за справедливість», – пропонує «Ліга антитрасту»

Порушники мають відшкодувати споживачам шкоду в подвійному розмірі. Для цього необхідно звернутись з відповідним позовом до суду.

«Ліга антитрасту» разом з адвокатською компанією «Advanq» готові надати допомогу в цьому: підготувати колективну позовну заяву та супроводжувати цей процес на безкоштовній основі. Промисловим споживачам, які бажають долучитися,  пропонується заповнити анкету за посиланням https://forms.gle/zei2o2oX7FxUSDjBA

Нагадаємо, енергетичний холдинг ДТЕК Ріната Ахметова за 2020 року отримав операційний прибуток до сплати процентів, податків та амортизації (EBITDA) в розмірі 9,43 млрд грн. Залишок коштів на рахунках та готівкою за рік зріс в понад шість разів, і на початок 2021 року цей показник склав 1,62 млрд грн.

Про Бурштинський енергоострів

«ДТЕК Західенерго» виробляє близько 90% електричної енергії в торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС» на території Закарпатської, Івано-Франківської та частково Львівської областей. Ця торгова зона ізольована від основної частини енергетичної системи України та пов’язана з Угорщиною, Словаччиною та Румунією.

АМКУ у рішенні від 15 грудня 2020 року встановив, що виробник «ДТЕК Західенерго» та трейдер «Д. Трейдінг» спільно реалізували до 90% всієї електричної енергії Бурштинському енергоострові. Компанії використовували ринкову владу для підвищення ціни на електричну енергію, яка з моменту відкриття ринку постійно є вищою за ціни на «материковій» України.

Підвищенню цін в період з липня по жовтень 2019 року сприяв «Д. Трейдінг», який обмежував доступ потенційних імпортерів, викуповуючи значні частки імпорту електроенергії із європейського напряму, проте не використовуючи їх.

Вигоду від обмеження імпорту отримав найбільший виробник електроенергії «ДТЕК Західенерго». Лише він за відсутності необхідних обсягів імпорту міг покрити попит на електроенергію. Та, використовуючи ринкову владу, встановлював на аукціонах з продажу електроенергії ціни на максимально можливому рівні, що були найвищими порівняно із сусідніми країнами та іншою частиною енергетичної системи України.

В години ж мінімального навантаження на енергосистему, коли попит падає, «ДТЕК Західенерго» зменшував обсяги пропонованої до продажу електроенергії, що автоматично підвищувало ціни.