Реєстратора звільнили від криміналу у справі крадіжки землі на Липинського

23 Лютого 2021

Вулиця Липинського, 27 у Львові (скрін з карти Google)

Залізничний районний суд звільнив від кримінальної відповідальності реєстратора Володимира Данилишина, через дії якого із комунальної власності вибула ділянка площею 1,29 га на вулиці Липинського, 27 у Львові. Причиною такого рішення є закінчення строку давності притягнення до відповідальності.

Джерело: ухвала суду від 16 лютого 2021 року.

Як виявили у 2019 році «Наші гроші. Львів», земля перейшла у приватну власність незаконно – через шахрайство з оформленням власності під час продажу майна збанкрутілого ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод».

Одним із бенефіціарів схеми був екс-депутат Львівської міськради, а тепер – депутат обласної ради від «Європейської солідарності» Григорій Козловський, а в результаті власницею землі стала його племінниця Віталія Дяченко. Після скандалу вона повернула ділянку в комунальну власність і сплатила в бюджет понад 1 млн грн. Втім на землі вже побудувала житловий комплекс «Авалон», співвласником якої був Козловський.

Розслідування оборудки із землею розпочали знову лише після тексту «Наші гроші. Львів» у липні 2019-го. Підозрюваними у справі стали нотаріус Ольга Новосад та колишній головний спеціаліста відділу державної реєстрації міського управління юстиції Володимир Данилишин.

Через зміну обвинувачення Ольгу Новосад напередодні нового 2021 року Галицький районний суд звільнив від кримінальної відповідальності, бо закінчилися строки давності притягнення до відповідальності.

Аналогічно закінчилась справа і Данилишина, якого обвинувачували в службовій недбалості – через його дії незаконно з комунальної власності вибула ділянка вартістю майже 5 млн грн. Причиною є те, що вже минуло понад 5 років з дати злочину (це сталося в 2014 році).

Зараз він працює на посаді головного державного інспектора Енергетичної митниці Держмитслужби.

Нова справа

Нагадаємо, із основного провадження 30 листопада виділили ще одне. Як написано в одній із ухвал, «службові особи Львівської міської ради можуть бути причетні до сприяння у вчиненні кримінального правопорушення щодо вибуття земельної ділянки із комунальної власності, а саме у частині погодження завідомо неправдивих документів по вищеописаній земельній ділянці». Строк цього розслідування продовжили до 8 січня 2022 року.

Міськрада виграла в «Іроксу» у справі про достовірність інформації