Лайк, комент і дзвіночок

Львівські чиновники підкорюють YouTube. Як і за скільки
23 Лютого 2021

Одразу кілька чиновників із Львівської міськради завели собі YouTube-канали. Кажуть, що це вимога часу і розповідають, які добрі зміни приносить їхня робота. Це такий новий тренд у Ратуші – власний майданчик на YouTube – значно дешевше утримання власного телеканалу чи реклами, а «ефірного» часу – скільки забажаєш.

«Наші гроші. Львів» з’ясували, чи не витрачають на ці блоги бюджетні гроші, про що вони і для чого це їм взагалі потрібно. 

***

Тренд на відеоблоги чиновників у Львові з’явився завдяки колишньому головному архітектору Львова Юліану Чаплінському. Саме він два роки тому став першим львівським чиновником, який запустив свій відеоблог на YouTube.

Тоді це був небанальний спосіб комунікації з громадою на спеціалізовані теми архітектури, урбаністики, містобудування. З легкої руки Чаплінського та завдяки його блогу один з районів міста перетворився на «пекло» (мова йде про його блог під назвою «Пекло Під Голоском» – ред.). А от сам Чаплінським – чи не в найвпізнаванішого міського архітектора.

Його перше відео було про проєкт підземного паркінгу перед університетом у червні 2018 року. З того часу площа перед університетом не змінилась, але от блог Чаплінського дуже. Не будемо оцінювати наповненість, але технічно зйомки стали цікавішими та складнішими.  Що більш, здається, архітектор почав заробляти на своєму каналі – в останньому блозі він не лише розповідає про новий дизайн, але й рекламує системи вентиляції.

Сьогодні Chaplinsky vlog має майже 50 тисяч підписників. Наприкінці 2020-го канал помітили в популярному шоу «Телебачення Торонто» – він потрапив у номінацію розумний український YouTube року у конкурсі популярного каналу. Тематика каналу не змінюється – архітектура та урбаністика. Але оскільки Чаплінський вже не чиновник, то канал – не інструмент комунікації з громадою міста, а повноцінний YouTube-проєкт.

Ютубер після роботи

Ідею Чаплінського підхопили й інші львівські посадовці, адже постами у Facebook вже мало кого здивуєш. Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко вже понад рік застосовує в своїй комунікації  City vlog. На жаль, проєкт сьогодні має лише трохи більше 1000 підписників, а сумарно, на початок 2021 року, влоги Москаленка набрали 44 тис. переглядів. З них 13 тисяч – це останнє відео Москаленка про львівських «айтішників».

Скріншот з відеоблогу Андрія Москаленка

Наразі це найпопулярніший випуск Сity Vlog, тут вісім інтерв’ю про IT у Львові, професійна зйомка на кілька камер, анімація тощо. Він дуже відрізняється від першого влогу Москаленка, де він також розповідав про IT, але в Кореї і протягом трьох хвилин в форматі селфі, який зібрав лише півтори сотні переглядів.

Москаленко не є вузькопрофільним блогером – він говорить і про кіно, і про карантин, і про архітектуру. Хоч об’єднує ці теми одне — це історії про успіх Львова, точніше, міської влади. Використовує заступник мера різні формати і короткі відео на селфі-камеру в рубриці #історія тижня, довші відео Сity Vlog до 30 хвилин, запис онлайн-засідань тощо.

«Моя публічна посада вимагає пояснювати львів’янам, що відбувається», – пояснив він своє блогерство в коментарі «Нашим грошам. Львів».

Щодо вартості  випусків, то скільки коштує виробництво такого продукту Андрій Москаленко не зізнається. Каже, що не пам’ятає навіть приблизної цифри і додає, що це не ринкова ціна: до зйомок залучає знайомих і не має сформованої команди. Часто знімає себе сам, монтує на телефоні. Робить все це у позаробочий час та вихідні.

При цьому готовий платити за рекламу блогів у Facebook, де за відео платить 5-10$.

Економне хобі Білого

Не оплаченими з бюджету та недорогими у виробництві є і відеоблоги ще одного заступника міського голови Львова Андрія Білого. Каже, що вартість одного ролика йому обходиться у 300-800 гривень. І він є суттєво популярніший, ніж його колега Москаленко.

Заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Андрій Білий перше відео для свого каналу Bilyy VLOG зняв у 2019 році. На тлі львівського залізничного вокзалу він розповідав про успіхи реконструкції площі Двірцевої. Сьогодні на канал підписалися більше 10 тисяч користувачів, а сумарно відео зібрали понад 1,5 млн переглядів.

«Для мене це насамперед хобі, але таке, що допомагає у роботі. Адже інформування мешканців — одна із задач керівника», — каже посадовець.

Саме тому його влог про роботу – реконструкції вулиць, громадський транспорт, зміни в структурі міської ради тощо. Цікаво, що Андрій Білий був би не проти отримувати додаткове фінансування від промоційного відділу мерії, але каже, що такої можливості немає.

«Отримати фінансування від відділу промоції міської ради було б непогано, але тоді було б логічно, якби вони замовляли якийсь контент, а на сьогодні я ні з ким нічого не узгоджую. Бувають гострі теми, коли необхідно порадитись, але це більше для розуміння загального контексту, і таке буває дуже рідко», – роздумує Білий.

Всі витрати, пов’язані з блогом, посадовець оплачує самостійно. Точних сум не називає, говорить, що вартість випуску становить 300-800 гривень.  А коли є щось дуже важливе чи термінове, то звертається до реклами. Він готовий заплатити за рекламу у Facebook до 40$. Тобто більше, ніж за його словами, обходиться виробництво контенту.

«Я не претендую на кінозвання, а щоб донести інформацію достатньо економ-варіанту. У мене є оператор, який небагато бере з огляду на важливість інформації. Деякі ролики сам монтую, для деяких залучаю знайомого за невелику платню», – пояснив Андрій Білий.

Скріншот відеоблогу Андрія Білого

Він також технічно покращує свої влоги від випуску до випуску. Наприклад, з останніх відео найбільше переглядів зібрав огляд привокзальної площі Івано-Франківська, майже 50 тисяч переглядів. Підписники Білого скоро побачать ще кілька блогів про Івано-Франківськ, оскільки, за його словами, він зняв загалом п’ять роликів про місто, коли «опинився там проїздом». При цьому зйомка виглядає підготовленою: дрон, мікрофон, професійна камера та стабілізатор.

Вимога часу

Використовує дрон для своїх відеоблогів і заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач, який активно веде комунікацію у Facebook. Крім текстових постів на цій сторінці публікується і відеоконтент.

Головна тематика – розвиток Львівської ОТГ, багато про плани на 2021 рік та про тих, хто заважає місту розвиватися. Зубач наголошує на своїй відвертості – слоган його відеоблогів «Відверто, як воно є».

YouTube канал Зубача, створений у червні 2019 року, сьогодні має лише 31 підписника, але це не завадило йому зібрати більше 20 тис. переглядів.

Зубач каже, що створення роликів — це вимога часу і його особиста ініціатива, на яку він витрачає власні кошти. За словами посадовця, виробництво одного ролика коштує близько 3-4 тисячі гривень. Як і інші чиновники-блогери Зубач підкреслює, головна причина створення блогу — це обов’язок інформувати, який передбачає посада.

Скріншот відеоблогу Любомира Зубача

«Це вимога часу. І я використовую різні механізми, щоб це робити – пости на Facebook, блоги на інтернет-сайтах, от спробував і відеоблог. Останнім часом на це трохи бракує часу, але мені здається, що на сьогодні цей формат набирає обертів, він затребуваний, тому я збираюся продовжувати», – пояснив заступник мера.

Любомир Зубач каже, що отримує багато позитивних відгуків і планує й надалі розвивати свій блог. Водночас, можливість коментування на його каналі відімкнена.

Вартість від експертів

Отже, серед ютуберів Ратуші, найдорожчими виявились влоги Любомира Зубача. Або він справді найбільш відвертий з опитаних. Засновник студії Blogmayster Олександр Чуханов пояснив, що фіксованих цін на такі послуги не існує.

«Немає чітких цін, оскільки, це дуже індивідуально. Можна спробувати порахувати за вартістю знімального процесу. Оператор за зміну коштуватиме +-100$, техніка 50-100$ і монтаж ще 50-150$, залежно від складності. Тобто загалом вийде від 200$ до 350$», – пояснив Чуханов.

Приблизно так само оцінили вартість технічно якісного влогу і у студії «Young and hungry». Тут на нам назвали орієнтовну суму від 100 до 500$ за блог.

У свою чергу журналіст Zaxid.net  Андрій Дрозда, який два роки тому допоміг Юліанові   Чаплінському з’явитися у YouTube, називає ці цифри перебільшенням.

«Послуги відеографів-фрілансерів можуть коштувати значно дешевше. Це може бути від 30$ за зміну оператора і так само монтажера. Саме тому у блогера може не бути постійної команди – зручніше запросити фрілансера на гонорарній основі», – пояснює Дрозда.

Інколи блогери також платять за сценарій, часто це місцеві журналісти, які шукають додаткового заробітку. Але для тих, хто вільно орієнтується в своїй темі і «може зв’язати докупи кілька слів», така людина не потрібна, переконаний Дрозда.

Карго культ

В свою чергу експерт з комунікації, директор Lviv Media Forum Юрій Опока висловлює побоювання, що львівські чиновники перебільшують значення публічних комунікацій в соціальних мережах, а головне своє вміння тут комунікувати.

«Те, що велика кількість місцевих чиновників заводить власний канал на Youtube, свідчить, як на мене, про дві речі. По-перше – це велике бажання бути в тренді й бути популярним. По-друге – нерозуміння феномену популярності у сучасному світі», – каже Опока.

На думку політолога, ілюзія, що популярність у соціальних медіа може привести людину до найвищих кабінетів влади, з’явилася після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах у 2019 році.

«Вибори в Україні виграють хороші штаби і великі гроші, а популярний YouTube-канал може лише дещо полегшити роботу штабів і зменшити суми, котрі кандидату доводиться витрачати на кампанію», – переконаний Юрій Опока.

Він наголошує, що це працює лише за умови, що блог дійсно популярний і його не дивиться лише родина блогера, його прес-секретар і конкурент. Визнає, що сьогодні справді дуже важливо регулярно спілкуватися зі своєю аудиторією і висвітлювати власну роботу, проте це потрібно робити системно і якісно.

«Це потребує вмінь, харизми, унікального контенту і неабияких ресурсів. Реальність, натомість, інша. Найчастіше таке блогерство схоже на карго-культ, коли людина формально робить все, як роблять інші, але результат не вражає. В сухому залишку ми маємо нікому не цікавий контент: «паркетні» прес-конференції переходять в онлайн і перетворюються на «паркетні» блоги» – не приховує скептицизму директор Lviv Media Forum.

Скільки коштує пройти в раду