Прокуратура повернула місту будинок на Лемківській, який незаконно продала обласна рада

15 Лютого 2021

Лемківська 24 фото: google maps

Прокуратура Львівської області скасувала право власності ТОВ «ЛембергМіт» на будинок на вулиці Лемківській, 24. Раніше тут розташовувалось відділення Львівського протитуберкульозного диспансеру, яке Львівська обласна рада продала всупереч мерії та законодавству.

Джерело: рішення Господарського суду міста Києва, опубліковане 12 лютого в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У 2008 році низку закладів охорони здоров’я, що були у підпорядкуванні Львівської міської ради, передали у підпорядкування Львівській обласній раді, згідно з бюджетним кодексом. У 2009 році Львівська обласна рада оформила право власності ще й на приміщення, в яких було розташовані заклади, хоча майно було надано лише у користування.

Про будинок

Будинок на Лемківській площею 417м2 обласна рада продала через аукціон у 2017 фірмі «ЛембергМіт» з села Старий Яричів за 5,58 млн грн. Хоча вже тоді львівська мерія намагалась оскаржити у суді право власності облради на приміщення медичних закладів. Про це свідчать і слова тодішнього першого заступника голови ЛОР Володимира Гірняка:

«Як на мене – ціна адекватна. Воно (приміщення- ред.) не перебуває в ідеальному стані, не знаходиться у центральній частині міста. На сьогодні воно обтяжене судами, тому що, на жаль, міська рада подала в суд. Я переконаний, що суди ми виграємо, проте сам факт впливав на процес», – заявляв він.

Про судові процеси

Загалом мерія з 2017 року в судах відстоює своє право на сім приміщень медичних закладів, які колись підпорядкувались місту. Судові процеси тривали до січня 2020, коли Касаційний суд, як і суди апеляційної та першої інстанцій, стали на сторону мерії. Суди визнали недійсним рішення Львівської обласної ради про оформлення права власності на приміщення та скасували відповідні документи.

Щоправда, як повідомляв у коментарі ZAXID.NET, керівник юридичного відділу Львівської облради Андрій Мельник, це рішення суду ще не означало скасування права власності. Тобто міська рада скасувала рішення про його оформлення, але наступним кроком потрібно також оскаржити його реєстрацію.

Прокуратура проти обласної ради

У випадку з приміщенням на Лемківській, 24 мерія не розпочала процедури щодо оскарження реєстрації, але це зробила прокуратура Львівської області. Вона після рішення Касаційного суду звернулась до міськради, щоб отримати необхідні документи та дізнатись, чи збирається ЛМР подати до суду.

Через три місяці прокуратура самостійно подала позов в інтересах держави в особі Львівської міської ради про скасування державної реєстрації права приватної власності ТОВ «ЛембергМіт». Як зазначено в рішенні: «з огляду на те, що Львівська міська рада не вживала жодних заходів на поновлення прав територіальної громади на нерухоме майно прокурор звернувся з даним позовом до суду».

Львівська обласна рада та ТОВ «ЛембергМіт» намагались оскаржити це рішення. Зокрема, фірма апелювала до завершення строків давності розгляду справи, мовляв, Львівська міська рада володіла інформацією про реєстрацію прав власності на цей будинок щонайменше з 2015 року (йдеться про реєстрацію права власності ЛОР), отож була обізнана про порушення своїх прав.

Натомість прокурор заперечив, що в даному випадку захист прав власності став можливим лише після скасування судом права власності Львівської обласної ради. Суд погодився з аргументами прокурора і постановив скасувати право власності «ЛембергМіт» на будинок та стягнути судовий збір з компанії в розмірі понад 85 тис. грн, а також 2 тис. грн з Львівської облради.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному суді впродовж 20 днів.

Про компанію

ТОВ «ЛембергМіт» зареєстроване у селі Старий Яричів, Львівської області. Компанія займається обробкою м’ясної сировини. Її власниками є Володимир Жінчин, Руслан Бранець (по 33% статутного капіталу) та Дмитро Демоненко Юрій Павич (по 16,5% відповідно).