Суд пробачив екс-керівнику архітектурного бюро «розбазарювання» землі на 6 млн грн

28 Січня 2021

Фото ілюстративне. Джерело: Total home

Жовківський районний суд звільнив від відповідальності колишнього керівника місцевого відділу «Львівського обласного проектно-виробничого архітектурно-планувального бюро» Романа Рапка. Попри те, що через його недбале ставлення до роботи, держава зазнала збитків на 5,9 млн грн.

Джерело: ухвала суду, опублікована в реєстрі 25 січня

Його звинувачували у службовій недбалості, через яку з державної власності неправомірно вилучили низку земельних ділянок поблизу села Зашків, що у Жовківському районі, загальною площею 6,2 га. А їхня загальна вартість 5,96 млн грн.

Рапко підписував технічну документацію землеустрою, зокрема кадастровий план, на підставі якої посвідчують право власності на землю. При цьому він не перевіряв фактичного місця розташування ділянок, що входило в його обов’язки. В результаті приватними стали землі, які віднесені до земель державної власності та знаходяться за межами села Зашків.

Роман Рапко звернувся із клопотанням про звільнення його від кримінальної відповідальності, оскільки закінчився строк давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

За законом, звільнення відбувається, якщо з дня вчинення кримінального правопорушення минуло 5 років для не тяжких злочинів. Роман Рапко виконував свої посадові обов’язки у 2007-2012 роках.

Прокуратура проти звільнення Рапка не заперечувала, а також зазначила, що обвинувачений не ухилявся від слідчих дій та судових засідань, не вчиняв в цей період інших злочинів. Досудове розслідування розпочали у січні 2020 року.

Роман Рапко — особа не публічна. Окрім судової справи та попередньої кар’єри відомо також те, що у 2020 році особа з таким ж ПІБ здійснювала проектувальні роботи на будівництво індивідуальних будинків у Жовкві, а також технагляд за будівництвом фермерських приміщень у тому ж районі.