Суд не дозволив арештувати слідчого СБУ, який віддав прикраси вартістю майже 9 млн грн

20 Січня 2021

Арештовані прикраси. Фото: СБУ

Личаківський районний суд Львова не дозволив тримати під вартою слідчого в особливо важливих справах другого відділення слідчого відділу Управління Служби Безпеки України у Львівській області Віталія Михаліцького, однак відсторонив його від посади. Саме цей слідчий віддав 24 кг арештованих ювелірних прикрас із срібла і золота порушникові митних правил.

Джерело: ухвали суду від 11-12 січня.

Ювелірні прикраси вагою понад 24 кг виявили під час огляду багажу пасажира рейсу «Стамбул-Львів» Степана Кулика ще в листопаді 2018 року. Він нібито перевозив їх на прохання друзів для участі у виставці у місті Львові. Чоловік обрав смугу руху спрощеного контролю «зелений коридор». Однак їх знайшли працівники СБУ під час додаткового огляду.

У кінці 2018 року на вилучені прикраси наклали арешт, а розслідування у кримінальному провадженні щодо можливих незаконних дій працівників митного поста доручили трьом слідчим: Наумцю, Михаліцькому і Вавричуку.

9 січня 2019-го один із слідчих, Віталій Михаліцький, звернувся із клопотанням до суду про тимчасовий доступ до ювелірних виробів для проведення судових експертиз. На той момент прикраси вже знаходилися у Західному казенному підприємстві пробірного контролю, де проводили експертизу у справі про порушення митних правил.

Після того, 14 січня, прикраси вартістю 8,65 млн грн забрали до СБУ, а слідчий в той же день передав їх на «відповідальне зберігання» Степану Кулику. Потім слідчий так і не повідомив, які ж експертизи і де мали проводити, і головне – чому не передали.

Арештовані прикраси, фото: СБУ

26 лютого 2019-го Кулика оштрафували на 10 млн грн. Крім того, суд вирішив конфіскувати в дохід держави всі прикраси. Однак в результаті цього зробити не змогли.

Слідчого СБУ, який передав прикраси Кулику, 6 січня цього року повідомили про підозру у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 365 ККУ – перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронних органів.

Суддя Личаківського районного суду Львова Світлана Леньо відмовила у клопотанні слідчого Державного бюро розслідувань про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою Михаліцького. Натомість призначила домашній арешт – працівник СБУ не може залишати помешкання без дозволу з 22:00 до 06:00 год. Суддя також відсторонила його від посади до 6 березня цього року.

Де ж прикраси

Степан Кулик на суді розповів, що спочатку золоті прикраси (17 кг) поклав у банківську ячейку, а срібні (7 кг) – дома у сейф. Однак нібито через погрози власників майна, громадян Туреччини, повернув їм прикраси. Аж влітку про це він розказав слідчому. За те, що прикраси зникли таким чином, Степан Кулик відбувся переляком – йому дали один рік умовно. А імена громадян Туреччини так і не встановили.

Про 10 млн грн штрафу

За даними системи Мін’юсту, виконавче провадження про стягнення 10 млн грн штрафу перебуває на стадії «примусове виконання».

Про підозрюваного

Згідно із електронною декларацією Віталія Михаліцького, минулоріч він хотів потрапити на роботу в ДБР. Його зарплата в СБУ за 2019 рік становить 228 тис. грн, дохід дружини-підприємиці Аліни – понад 984 тис. грн. В 2019 році він придбав автомобіль Renault Megane 2011 року випуску за 195 тис. грн.

Про працівників митниці

Кримінальне провадження щодо дій працівників митниці, які пропустили Кулика із прикрасами, закрили 30 січня 2019 року «за відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення».

Читайте нас в Instagram і Telegram