Заступникові начальника басейнового управління призначили 181 тис. грн застави

У справі про вимагання 12% відкату на тендері
19 Січня 2021

Укріплення річок після паводків, 2020 рік. Фото умовне, Наші гроші. Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду Львова призначив заступникові начальника Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб з можливістю внесення 181,6 тис. грн застави.

Джерело: ухвала суду, оприлюднена в реєстрі 15 січня.

Заступника начальника управління Романа Новачка затримали 4 січня за підозрою у вимаганні 20 тис. грн хабара в учасника тендеру – це становило понад 12% від суми укладених угод.

Згідно з ухвалою суду, ще у жовтні минулого року Новачок зустрівся із заступником директора ТОВ «Науково-виробничий центр «Інженерна екологія» в кафе на вулиці Зеленій, де запропонував взяти участь в закупівлях Басейнового управління та повідомив, що посприяє в укладенні угод.

За результатами аукціонів, з компанією підписали 17 листопада дві угоди на понад 150 тис. грн на постачання каменю. Того ж дня раніше, за версією слідства, за це в коридорі управління заступник начальника нібито попросив 20 тис. грн. 18 листопада заступник директора ТОВ «Науково-виробничий центр «Інженерна екологія» написав заяву про вимагання в нього грошей. Ще одну невелику угоду на 15 тис. грн на постачання каменю підписали на початку грудня.

Роману Новачку 5 січня повідомили про підозру в хабарництві (ч.3 ст. 368 ККУ). Він від надання будь-яких показань відмовився.

Суд ухвалив застосувати до нього запобіжний захід – тримання під вартою до 5 березня включно з можливістю внесення 181,6 тис. грн. Суд також відсторонив його від посади на такий же термін.

Про тендер

Участь в аукціоні на постачання каменю в двох лотах, окрім НВЦ «Інженерна екологія», взяло також товариство «БК «Еталон Арт». Конкуренти не торгувалися, а їхні тендерні пропозиції мають однакові дефекти чи то від друку, чи то сканування. Це свідчить про ймовірне використання спільної техніки. У вихідних даних файлів обох компаній також вказано, що їх конвертували із формату jpg в pdf за допомогою одного й того ж сервісу.

Відкрийте у новому вікні, щоб роздивитись ближче

Крім того, співвласником НВЦ «Інженерна екологія» є Володимир Мороз. Він же володіє 100% «БК «Еталон Арт».

Про підозрюваного

Згідно з декларацією про доходи Романа Новачка, у 2019 році йому нарахували майже 312 тис. грн зарплати. Він володіє автомобілем Ford Focus 2012 року випуску, а в 2016-му став власником квартири в Сокільниках вартістю 800 тис. грн.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.

Читайте нас в Instagram і Telegram