Коляда вище закону

Міська рада в Івано-Франківську провела фіктивні тендери, аби потішити мешканців колядою
15 Січня 2021

Чудеса на різдвяні свята трапляються не лише у фільмах, але й в Івано-Франківську. І творець чудес тут – міський департамент культури. Він проводить торги для традиційного фестивалю «Коляда на Майзлях», в той час як фестиваль вже минув. Ще навіть не стали відомі імена учасників тендерів, а міський голова радісно повідомив, що попри карантин фестиваль відбувся, хоч і «давався непросто».

***

Різдвяний фестиваль в Івано-Франківську «Коляда на Майзлях» вже став традиційним. Вперше його провели ще у 2010 році, а через вісім років Міністерство культури України присвоїло йому статус міжнародного. Цього року в місті довго вагалися, чи проводити забаву, з огляду на оголошену пандемію.

«Скажу чесно, що фестиваль давався непросто. Бо час непевний. Але молитва має бути за будь-яких обставин. Тому вирішили, що фестивалю – бути!», – писав на своєму сайті міський голова міста Руслан Марцінків.

А на думку очільниці департаменту культури Івано-Франківської міської ради Надії Загурської «Коляда на Майзлях» має вже дуже великий масштаб, спинити її коронавірус не може».

Проте цього року формат фестивалю все ж зменшили до трьох днів через пандемію коронавірусу, а частину виступів транслювали онлайн. У попередні роки захід тривав від семи до чотирнадцяти днів.

«Коляда на Майзлях» Фото: Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Не змогло спинити фестиваль і закупівельне законодавство України. Як виявилось, улюблений підприємець департаменту культури Іван Галаса забезпечив фестиваль музичним обладнанням, не дочекавшись закінчення торгів.

Фестиваль «Коляда на Майзлях» тривав з 8 по 10 січня. «А наразі «Коляда на Майзлях-2021 добігла кінця. Тож дякую всім за участь! І до зустрічі у 2022 році», – написав ввечері 10 січня на своїй фейсбук-сторінці міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

А лише наступного дня, 11 січня, стали відомі імена учасників тендеру і відбувся  аукціон з надання обладнання для проведення цього фестивалю. Станом на 14 січня в системі публічних закупівель Prozorro є чотири такі закупівлі на загальну суму близько 270 тис. грн. Однак за жодною з них ще не укладені договори, а є лише намір їх підписати із підприємцем Іваном Галасою.

Як вгадати переможця

У тендерному комітеті департаментру культури ми почули дивне пояснення ситуації. Так, голова комітету Олег Королик погодився, що фестиваль справді вже минув.

А от із закупівлею він зіслався на статтю 631 Цивільного кодексу, яка дозволяє укласти договір, у якому строки його виконання (дата проведення фестивалю) настають раніше за дату підписання договору. Щоправда, Мінекономрозвитку роз’яснює, що таку статтю не можна застосовувати для відкритих торгів.

Це нам підтвердив і фахівець з публічних закупівель, виконавчий директор «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько: 

«Ця стаття не може стосуватись тендерних угод, тому що дізнатись, хто переможе на торгах до їх завершення, –  неможливо».

Голова тендерного комітету підтвердив, що послуги для фестивалю надавав Іван Галаса. А от чому саме він надавав послуги, та ще й без договору, пояснити нам не змогли.

«Я не можу вам сказати, з’ясую у людей, які безпосередньо займаються заходом», – сказав Олег Королик

Але фактично тендерний комітет на дати проведення фестивалю навіть не мав би знати, хто саме брав участь у їхньому тендері. Учасники стали відомі лише 11 січня – тоді їхні імена були опубліковані на Prozorro і їх також побачили в системі члени тендерного комітету.

І навіть тоді, 11 січня, переможця назвати одномоментно ще б не вдалося, оскільки чиновники мали б перевірити, чи все гаразд із усіма довідками учасника.

Хоча, з огляду на те, що і документи обох учасників, і документи тендерного комітету друкували на одному принтері (підтвердженням є ось ці смуги від принтера) – пояснення дуже просте. Тендер – це фікція. З ким потрібно, без ніякої конкуренції вже потиснули руки.

Єдиний і неповторний

Іван Галаса – не нова людина для Івано-Франківської мерії. А для департаменту культури він просто улюблений підрядник і фактично основний партнер – саме з Галасою цей департамент уклав понад половину всіх його договорів протягом 2018-2020 років.

За цей період він отримав від них замовлень на 4,97 млн грн із загальних 8,86 млн грн. Галаса надавав обладнання для святкування нового року, Дня незалежності України, Дня державного прапора, першої річниці створення Івано-Франківської громади, а також низки фестивалів, як-от «Все українське на новий лад» та «Лабух-Фест».

«Коляда на Майзлях» Фото: Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Іван Галаса підтвердив редакції «Наші гроші. Львів», що він надавав обладнання для проведення цьогорічного фестивалю коляди ще до закінчення тендеру.

«Екрани, мікрофони, світло, звук, пульти і тому подібне, – розповів Іван Галаса. – Ми багато де працюємо, ми партнери (з організаторами фестивалю – ред.). Ми практично на всіх заходах пересікаємося, це такий специфічний бізнес», – не приховував підприємець

Часто «пересікається» Галаса і зі своїм конкурентом на даних торгах. Єдиним конкурентом Івана Галаса під час закупівлі обладнання для фестивалю «Коляда на Майзлях» був підприємець Микола Данильчук.

За даними проекту Clarity, Микола Данильчук та Іван Галаса зустрічались на торгах вже майже двісті (!) разів, починаючи з 2017 року. Переважно, це дрібні торги, до 500 тис. грн, на надання обладнання для департаменту культури Івано-Франківської міської ради.

І найцікавіше, обидва учасники подали документи зі спільними дефектами, тобто користувалися однією технікою. Попри це підприємець Микола Данильчук заперечив редакції «Наші гроші. Львів» свою пов’язаність з Галасою.

«Я з ним знайомий, звичайно, працюємо в одній сфері в одному місті, але ми не розігруємо тендери. Можливо, принтер похожий, не знаю, що вам відповісти», – зазначив Данильчук.

Зрештою, ви можете самостійно оглянути pdf-документи в Prozorro. На них чітко видно дефекти, спільні і для учасників, і для тендерного комітету. Або учасники працюють прямо в департаменті культури, або тендерний комітет переїхав в офіси учасників. 

Чи буде покарання  

Керівниця департаменту культури Івано-Франківської міської ради Надія Загурська протягом дня так і не змогла поспілкуватись із журналістами.

Мабуть, тому, що тендерний комітет цього департаменту порушив основні принципи публічних закупівель. І це очевидний факт.

Службовців департаменту культури навряд чи зможуть притягнути до кримінальної відповідальності. Як пояснив Віталій Гусак, юрист проекту «Свої» Bihus.info, причиною є те, що в пошуково-аналітичній системі 007 наразі не було оплат за ці послуги.

«Важливим є цей факт оплати, оскільки після оплати коштів за послуги буде наявний склад правопорушення. Якщо ж послуги надали до проведення закупівлі, то це є адміністративним правопорушенням», – пояснює він.

Службовців департаменту культури Івано-Франківської міської ради можуть оштрафувати від 25,5 до 51 тис. грн, згідно з частиною 3 ст. 164-11 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.