Суд не дозволив знести будинок «Іроксу» на Тернопільській

13 Січня 2021

Стан будівництва влітку 2019 року. Фото: ЛУН

Господарський суд Львівської області відмовив у задоволенні позову Львівської міськради про зобов`язання ПАТ «Ірокс» знести самовільно збудовану прибудову та надбудову на вулиці Тернопільській, 42.

Джерело: рішення суду, оприлюднене в судовому реєстрі 11 січня.

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові стверджує, що «Ірокс» здійснює незаконне будівництво на вулиці Тернопільській ще з 2016-2017 років. Працівники Інспекції складали протоколи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності, приписи про зупинення робіт за тією адресою та усунення порушень.

У кінці 2016 року компанії анулювали дозвіл на будівельні роботи на об`єкт «Реконструкція нежитлового приміщення під багатоквартирний житловий будинок з добудовою та надбудовою з нежитловими приміщеннями та підземною автостоянкою на вул. Тернопільській,42, у м. Львові».

Фото: Дивись.інфо

Міськрада хотіла, щоб «Ірокс» привів земельну ділянку на Тернопільській «до попереднього стану», тобто зніс 1046,9 кв. м.

Натомість представник «Іроксу» повідомив суд, що фірма оскаржила і постанови про штрафи, і наказ про анулювання дозволу. Таким чином, «висновки міської ради в частині недобросовісності «Іроксу» як забудовника є передчасними та не заслуговують на увагу».

Насправді справа про скасування наказу призупинена ще у 2017 році, поки триває судовий спір щодо законності постанов та приписів інспекції. А він триває вже понад чотири роки, і то – хіба в першій інстанції.

Однак, як зауважили судді в рішенні, «Ірокс» отримав дозвіл на будівельні роботи ще в 2008 році і за час чинності дозволу збудував аж 8 поверхів. А протягом восьми років ні міська рада, ні інші контролюючі органи «не здійснювали жодних заходів з перевірки правильності такого будівництва, а виявивши можливі порушення, вирішили покласти всі негативні наслідки лише на приватних осіб».

Судді думають, що за наявності чинного дозволу не можна трактувати таку діяльність як самочинну. Крім того, спірна реконструкція будівлі здійснюється на основі двох частин однієї нежитлової будівлі, право власності на яку мають і ПАТ «Ірокс», і ТОВ «Персенківка». І держава, починаючи з 2016 року, втручається у право відповідачів «на мирне володіння майном шляхом анулювання дозволу на виконання будівельних робіт». А відтак «можливе рішення господарського суду про задоволення позову буде актом втручання у мирне володіння майном».

Справу розглядали три судді: Ірина Козак, Наталія Березяк і Тарас Рим. Львівська міськрада оскаржуватиме це рішення в апеляції, повідомила директорка юридичного департаменту Гелена Пайонкевич.

Кримінальне обвинувачення

Нагадаємо, в судах розглядають дві справи про обвинувачення гендиректора ПАТ «Ірокс» Ігора Микичака. Його підозрюють у самовільному захопленні 5824,16 кв. м по вул. Шевченка, 418 у Львові (ЖК «Львівська брама»)  – ч.1 ст.197-1 (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво), ч.1 ст. 366 КК (службове підроблення). А друга справа стосується будівництва вул. Тернопільська, 42 і вул. Антонича, 5.