ТОП-5 закупівель Закарпатської області: дорогі дороги і порушення

08 Січня 2021

У 2020 році у Закарпатської області через Prozorro було укладено майже 74 тисячі угод на загальну суму 15 млрд грн. Більшість цієї суми пішло на ремонти доріг в області за президентською програмою «Велике будівництво»  – 6,5 млрд грн. Лише 0,5 млрд грн були витрачені за спеціальною процедурою звітування для подолання пандемії COVІD-19. Решта 8 млрд грн пішли на інші потреби мешканців області.

Для об’єктивності рейтингу, ми вирішили не включати до нього всі ремонти доріг, оскільки саме ці контракти посіли б всі перші місця. Тому вибрали лише найкоштовніший ремонт, а наступні позиції віддали іншим галузям.

Дві з найбільших угод, після «дорожніх», що мали б посісти чільні місця в рейтингу, було розірвано через порушення, виявлені Державною аудиторською службою. Йдеться про угоди на реконструкцію приміщення для Ужгородського міськрайонного суду, яку планували здійснити за 70,3 млн грн та приміщення Вільховецько-Лазівської школи (Тячівський район) за 49 млн грн. Ремонти мали б зробити до кінця 2021 року, але тепер терміни затягуються.

Отже ТОП-5 закупівель на Закарпатті:

  1. Найдорожчим у вже минулому 2020 році став поточний середній ремонт 28 кілометрів автомобільної дороги державного значення Н-09 Мукачево –Львів за 822,32 млн грн. Переможцем торгів, що відбулись у липні, стало ТОВ «ПБС», яке контролює екс-народний депутат та керівник курорту «Буковель» Олександр Шевченко. Як раніше повідомляли «Наші гроші. Львів», це підприємство загалом стало лідером з отримання коштів на ремонти доріг в області. Фірма освоїть освоїть 2,37 млрд грн, що становить майже третину від всіх передбачених коштів.
  2. Наступним за вартістю минулого року стало будівництво нової лікарні. Департамент охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації у квітні уклав угоду на 124,3 млн грн з ТОВ «Вельт Капітал» про будівництво нової тублікарні у селі Нижня Апша (Тячівський район). Лікарню на 100 ліжок для «зменшення епідемії туберкульозу на прикордонних територіях» планують побудувати до кінця 2021 року. Левову частку коштів на це будівництво надає Європейський Союз, оскільки лікарню будують в межах програми транскордонного співробітництва Україна-Польща 2014-2020.
  3. Третьою за вартістю стала реконструкція повітряних ліній електропередач, що здійснювало ПАТ «Закарпаттяобленерго». Підприємство здійснило цілу низку реконструкцій, але найдорожчим був ремонт ПЛ-110кВ «Міжгір’я-ТРГЕС» за 80,2 млн грн. Ці роботи для обленерго виконало ТОВ «Закарпатенергокомплект».
  4. Значні бюджетні кошти пішли на забезпечення «водяних» проблем мешканців Мукачева. Міська рада Мукачева, точніше її комунальне підприємство «Мукачівводоканал», уклало угоду на водовідведення за 40 млн грн з іншим міським комунальним підприємством «Міськводоканал». Угода була укладена за переговорною процедурою, оскільки міський водоканал має монопольне становище на ринку.
  5. І п’яте місце посів «Закарпатський територіальний центр екстреної медичної допомоги». У жовтні Центр придбав 20 автомобілів екстреної медичної допомоги за 39,2 млн грн. Це була не єдина угода на закупівлю швидких, але найдорожча. Загалом цього року для надання екстреної медичної допомоги Центр купив 35 автомобілів. Всі були придбанні у ТОВ «Автоспецпром» – найбільшого постачальника швидких в Україні.

Читайте нас в Instagram і Telegram