Районна лікарня у Кіцмані вперше за майже 60 років замінить дизельний генератор

29 Грудня 2020

Фото ілюстративне, джерело: dizelnye-generatory.com

Кіцманська центральна районна лікарня спрямує 1,4 млн грн на встановлення генератора безперебійного живлення. Відповідний договір підписали з ТОВ «Дарекс-енерго».

Згідно з угодою, медики отримають новий генератор турецького виробництва «KJ Power» за 883 тис. грн. Решта коштів піде на влаштування фундаменту, встановлення захисної споруди, прокладання кабелів та запуск обладнання.

До комплекту генератора входить також пристрій автоматичного включення резерву. Він підключає живлення від обладнання до мережі лікарні, коли немає основного електропостачання. Генератор зможе забезпечити електрикою усю Кіцманську лікарню, а це одна п’ятиповерхова будівля, двоповерхове інфекційне відділення, триповерхова поліклініка та котел.

Нове обладнання встановлять до кінця січня 2021 року. Він замінить генератор 1960-х років випуску, − розповів редакції головний лікар Кіцманської лікарні Володимир Хромюк.

«Це обладнання ще з ручним запуском, тобто для його увімкнення потрібно потягнути за  мотузку. Та й сам генератор вже фактично не працює. У нас були випадки, коли світло вимкнули, а його запустити не могли», − зазначив він.

За словами Володимира Хромюка, останні три роки, відколи він є головним лікарем, заклад просив виділити кошти на закупівлю нового генератора. Він потрібен, адже медики кожного року споживають більше електроенергії, хворі з COVID-19 підключені до кисневих концентраторів, вентиляторів легень. Окрім того, в Кіцманській районній лікарні завершують встановлення нової кисневої станції, що також збільшить навантаження на систему електропостачання.

Про підрядника

Компанія «Дарекс-енерго» зареєстрована 2014 року в Києві. Спеціалізується на виробництві та продажі дизельних генераторів. Її власниками є мешканці Дніпра Андрій Чухно та Дмитро Алтухов.

Протягом 2019-2020 років фірма отримала державних замовлень на 33,7 млн грн. Серед її договорів – генератори для Міністерства оборони України за 4,9 млн грн, а також генератор вартістю 238 тис. грн для Сокальської центральної районної лікарні на Львівщині.

Закупівлі генераторів

Нагадаємо, що протягом грудня медичні заклади п’яти областей Західної України виділили 2 млн грн на закупівлю генераторів безперебійного живлення. На початку грудня обладнання додали в постанову Кабінету міністрів, яка дозволяє купувати товар за спрощеною «ковідною» процедурою. Сталося це після трагедії у Жовківській районній лікарні на Львівщині, де наприкінці листопада два пацієнти померли через відсутність електропостачання.

Читайте нас в Instagram і Telegram

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.